X

Ο αγωγός φυσικού αερίου στο τραπέζι Λαφαζάνη-Νόβακ

Τα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των συναντήσεων Λαφαζάνη στη Μόσχα.

Ant1news



Την προέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας. Συζητούμε τώρα τεχνικά ζητήματα», δήλωσε σχετικά ο κ. Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. «Βρισκόμαστε σε μια εργώδη διαδικασία, καθόσον έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι με την ελληνική πλευρά συζητήθηκαν επίσης ζητήματα ανάπτυξης των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, δεν συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ: «Εάν σκεπτόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "Τurkish Stream", η οποία θα διέλθει μέσω του ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλεσε "Greek Stream" αυτή τη διακλάδωση».

Το σχέδιο του αγωγού αυτού, κατά το ρωσικό πρακτορείο, μπορεί να υλοποιηθεί από ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρωσική «Gazprom» σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω του ελληνικού εδάφους 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχει στις ελληνικές εταιρείες χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους στο έργο», καταλήγει το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου.