X

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας. Μαραθώνια η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ την Κυριακή.

Ant1news

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές με στόχο τη συμφωνία άμεσα, καθώς ο χρόνος πιέζει και σφίγγει η θηλιά της ρευστότητας. Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πολλαπλά, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν και νέα παρέμβαση, δια μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας πως η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταστρώνουν τα σχέδιά τους με συνεχείς συσκέψεις, ενώ παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει από τις 12:00 η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα έχουν και νέα τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, ώστε όπου δεν μπορεί να «κλείσει» κάποιο τεχνικό ζήτημα να υπάρξει ανώτατη παρέμβαση. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας, ενώ σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών "απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία". Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επικεντρώνουν την πίεση στην αρχική τους απαίτηση για «σύγκλιση» σε πρωτογενές πλεόνασμα περί το 1-1,5% φέτος, που απαιτεί μέτρα τουλάχιστο 3-4 δις ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΦΠΑ με παρεμβάσεις που προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα  φέρουν επιπλέον έσοδα 1 δις ευρώ αλλά οι δανειστές απαιτούν 1,8 δις ευρώ.  

Σε επίπεδο Brussels Group οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα και περιλαμβάνουν  τα πρωτογενή πλεονάσματα,  το εργασιακό,  τις ιδιωτικοποιήσεις,  τα κόκκινα δάνεια και  τις απελευθερώσεις αγορών, και το ασφαλιστικό με διαφορές σε όλα τα πεδία. 

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οικοδεσπότης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, δήλωσε χθες ότι οι «θετικές ανακοινώσεις» της ελληνικής κυβέρνησης «δεν αντανακλούν πλήρως» την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας με τους πιστωτές της.

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει «πολύ δύσκολες αποφάσεις» έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, μετά το τέλος της συνόδου της G7, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η G7 ασχολήθηκε με το ζήτημα της Ελλάδας και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες για την ελληνική υπόθεση να «μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση». 

«Μόνο μια πολιτική διαπραγμάτευση θα δώσει το σήμα ότι μπορούμε να πάμε σε συμφωνία» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Σε ότι μας αφορά εμείς έχουμε κάνει τα εκατό βήματα» πρόσθεσε. «Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε λύση και συμφωνία» υπογράμμισε.

Πάντως, έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου για την επιλογή του υπουργού Οικονομικών να ορίσει την κυρία Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ψηφοφορία που υπήρξε μεταξύ των κυρίων Βαρουφάκη, Σταθάκη Δραγασάκη και Τσακαλώτου, ο κύριος Τσακαλώτος ψήφισε κατά της πρότασης για το πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης «λευκό» και μόνον οι κύριοι Βαρουφάκης και Σταθάκης υπέρ της επιλογής αυτής.