X

Εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές κόντρες για την Παναρίτη

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια για την επιλογή της νέας εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τόσο στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Τη διχόνοια έσπειρε η επιλογή της Έλενας Παναρίτη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τη στιγμή που το όνομά της «έπεσε» στο τραπέζι στη σύσκεψη που είχαν Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης και Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των τεσσάρων υπουργών, δύο ήταν υπέρ (Βαρουφάκης και Σταθάκης). Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίρρησή του, ενώ έντονες ήταν επιφυλάξεις του Γιάννη Δραγασάκη. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, σημειώνοντας ότι «είναι αδύνατον να στηρίξω πολιτικά την υποψηφιότητα Παναρίτη και δε μπαίνω στη διαδικασία των στοιχείων του βιογραφικού της».

Αυτήν την αποστροφή ο Βαρουφάκης την εξέλαβε ως «λευκό» και θεώρησε ότι πέρασε η «προστατευόμενη» του. Φρόντισε, μάλιστα, να επισπεύσει τις διαδικασίες για να την ανακοινώσει στην έναρξη του τριημέρου.

Ήδη το κόμμα έχει βγει στα «κάγκελα» με δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να βάλουν θέμα αντικατάστασης της Παναρίτη αμέσως μετά τη συμφωνία.

Ενδεικτική και η ανάρτηση στο Facebook του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη: "Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατανόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα".

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα έπρεπε να έχει περισσότερα προσόντα, σημειώνει το Ποτάμι.

Αιχμηρό το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την κα Παναρίτη, την οποία χαρακτηρίζει «εμβληματικό πρόσωπο πολιτικού τυχοδιωκτισμού».