X

Τσίπρας: Δεν φταίμε εμείς εάν δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Άρθρο-παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ant1news


«Πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν: εάν δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία με τους εταίρους, αυτό δεν οφείλεται στην δική μας αδιαλλαξία ούτε σε ακατανόητες προτάσεις της ελληνικής πλευράς» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde .

«Οφείλεται» προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «στην εμμονή ορισμένων εκπροσώπων των θεσμών που επιμένουν σε παράλογες λύσεις και αδιαφορούν για το δημοκρατικό αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα αλλά και για τη δημόσια αναγνώριση από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που εμφανίζονται έτοιμοι να δείξουν ευελιξία για να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «λεπτομερή και συγκεκριμένα σχέδια στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που έχουν γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τις θέσεις των δύο πλευρών πριν από λίγους μήνες».

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, όπου ο πυρήνας θα επιβάλει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής. 

«Αυτός ο πυρήνας» σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «θα επιβάλλει την τοποθέτηση ενός υπερ-υπουργού Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που θα απολαμβάνει τεράστια δύναμη και θα έχει το δικαίωμα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, ακόμη και των κυρίαρχων κρατών, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού. Για όλες τις χώρες που αρνούνται να υποκύψουν σε αυτή τη νέα δύναμη, η λύση θα είναι πολύ απλή: αυστηρή τιμωρία, υποχρεωτική λιτότητα, και, επιπλέον, περιορισμός κινήσεων των κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος με το ευρώ».

«Αυτή τη νέα Ευρώπη επιδιώκουν να χτίσουν(…)  αλλά δεν φαίνεται να  καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι η αρχή του τέλους, δεδομένου ότι αλλάζουν τη νομισματική πολιτική της ζώνης του ευρώ και πυροδοτούν  μια διαδικασία οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που είναι πολύ πιθανό να μετασχηματίσει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση».

«Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Μετά από σημαντικές παραχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η απόφαση εναπόκειται όχι πλέον στους θεσμούς που, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν εκλέγονται και δεν είναι υπόλογοι στο λαό, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης»,καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.