X

Τσίπρας: Στείλαμε πλήρες σχέδιο στους θεσμούς

"Η απόφαση για την έξοδο από την κρίση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης", τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει «take it or leave it» λέει ο Βαρουφάκης.

Ant1news

«H ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σχέδιο και στρατηγική και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας και πρόσθεσε ότι "το δίλημμα πλέον είναι στην ηγεσία της Ευρώπης». 

«Διαπραγματευόμαστε με σχέδιο και στρατηγική, σε αντίξοες συνθήκες. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και στις προηγούμενες που απλώς υπέγραφαν ότι τους ζητούσαν. Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει παραχωρήσεις που είναι φυσιολογικό σε μία διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς είναι περίπου 50 σελίδες, μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας και πιστωτών στο Brussels Group.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ελληνική πρόταση μετέφερε στους Θεσμούς ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργος Χουλιαράκης, μετά από απόφαση που ελήφθη στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ απάντηση αναμένεται ακόμα και εντός της ημέρας.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει «take it or leave it» στη διαπραγμάτευση. Μιλώντας στους βουλυετές του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης φέρεται να είπε ότι στα σημεία που υπήρχαν διαφωνίες η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη δική της πρόταση και ότι επ΄αυτών σήμερα οι θεσμοί αναμένεται να στείλουν τις δικές τους προτάσεις.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά ζητά να γίνει συζήτηση επί του ελληνικού κειμένου που εστάλη στους θεσμούς, με τις προτάσεις όπως είπε να κινούνται μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει ήδη.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, στις δηλώσεις του στο υπουργείο Παιδείας, παραδέχτηκε ότι «η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας».



Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το αν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση δίχως διαίρεση της Ευρώπης, ανήκει στην ηγεσία της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή εξόδου ή στην διαίρεση της Ευρώπης».

«Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο και αποφασιστικότητα και κινούμαστε με βάση την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση και δεν θέλει η χώρα να γυρίσει στο χθες των μνημονίων και της υποτέλειας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αισιόδοξος και ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσεγγίσει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα βάλλουμε κι εμείς το λιθαράκι για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υγείας θα κρίνει αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε τους στόχους της στο τέλος της τετραετίας. Ζήτησε δε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να γίνει προγραμματισμός και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, είναι πως θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα περιορίσουμε την μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ένας μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν και να προσφέρουν στην χώρα. Η Παιδεία, ο πολισμός και η έρευνα είναι οι τομείς που θα κρίνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τομές. Δεν ήλθαμε να αναπαράγουμε μοντέλα του παρελθόντος αλλά για να ανατρέψουμε κατεστημένα».

Νέο μήνυμα για τη διαπραγμάτευση και τη πολυπόθητη συμφωνία έστειλε ο κ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL.

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων, «Έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεση υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας».