X

Στη σκιά της κάλπης το Μέγαρο Μαξίμου

Πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της κυβέρνησης για προσφυγή στις κάλπες. Να μην υποκύψει σε εκβιασμούς, ζητούν από τον Τσίπρα κορυφαίοι υπουργοί.

Ant1news

Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης στο Βερολίνο Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Αθήνα για νέες υποχωρήσεις, από νωρίς το πρωί κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν τους τόνους και επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική της ρήξης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Είναι πολεμικό ανακοινωθέν αυτό που αποφασίστηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο», σχολίασε στον ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι τέτοια μέτρα δε θα τα εισηγηθεί ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα. Δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και συμβιβασμούς, να κάνουμε και προτάσεις, δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στις ημερίδες μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελεί «έναν έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις υποχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει και κάλεσε τους πιστωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Αν ισχύουν οι διαρροές για συνέχιση μνημονιακών πολιτικών με τη μορφή τελεσιγράφου, θα πάμε σε εκλογές (...), ούτε καν για ψήφιση δεν θα κατατεθεί το ν/σ» τόνισε στον ίδιο σταθμό ο αναπληρωτής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ανέφερε πως «μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε δε, πως εάν η συμφωνία έρθει στη Βουλή και δεν ψηφιστεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν ψηφιστεί από άλλα κόμματα, τότε οδηγούμαστε σε εκλογές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προειδοποίησε πως μια ρήξη θα είναι καταστροφική και απρόβλεπτη και για εταίρους, αφού θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωζώνη.

Το δικό της «τελεσίγραφο», έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η Αριστερή Πλατφόρμα διαμηνύοντας ότι είτε η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν θα υπάρξει.

Ακόμη, όμως, και στους κόλπους του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί ανάλογο κλίμα. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, προέβλεψε πρόωρες εκλογές στις 28 Ιουνίου.  «Ο λαός θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει αυτούς που με ευκολία λένε "ναι" σε μισθούς 300 ευρώ, δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά και την παρέα του, ή θα έχει την επιλογή αυτή που βλέπετε σήμερα».