X

Τσίπρας: Οι ευρωπαίοι να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό, για να αποφύγουμε την διαίρεση

"Μήνυμα" πριν δει τον Γιούνκερ. Σκληρή γραμμή απο το ΔΝΤ, "μοιρασμένοι" οι Ευρωπαίοι. Αναβλήθηκε το EWG.

Ant1news

Πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση, η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να προσχωρήσει στον ρεαλισμό, τόνισε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, όπου στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή σχόλιο των Ευρωπαίων στην πολυσέλιδη ελληνική πρόταση συμφωνίας ούτε στο Μαξίμου έχει φτάσει κείμενο των θεσμών, ως βάση της συμφωνίας.

Τόνισε ότι  το ελληνικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό, δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεφύγει από την ασφυξία ρευστότητας, βάζει τέλος στα σενάρια για Grexit  και καταστροφή και θέτει την οικονομία σε πορεία ανάκαμψης. 

Όπως είπε, η ελληνική πρόταση είναι απόλυτα ρεαλιστική και γι΄ αυτό θα εξηγήσει σήμερα στον Ζαν Κλοτ Γιούνκερ ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό για τα δίκαια της Ευρώπης, επισημαίνοντας με νόημα ότι πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση.

Ο Πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε και στις νέες δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος αφού είπε ότι έχει ενιαία άποψη με την Άγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κέρδισε τις εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι «ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις». 

Επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ-Μέρκελ

Λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός είχε και τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.



Χωρίς τον Βαρουφάκη το ραντεβού

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες γίνεται μετά απο πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. Πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι παρόντες στην συζήτηση θα είναι και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ίσως προηγηθούν ή γίνουν παράλληλες συζητήσεις με αυτούς σε διαφορετιικό επίπεδο, την ώρα της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ. 

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύσουν οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όχι όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ερωτηθείς "γιατί δεν θα πάει στις Βρυξέλλες;", απάντησε μειδιώντας «γιατί, ο Σόιμπλε θα είναι;»

Ενδεικτικό των προσδοκιών απο τις αποψινές συνομιλίες και των πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο, είναι ότι αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για το απόγευμα Euro Working Group, όπου θα συζητούνταν θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Κομισιόν να προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία μέσω εκατέρωθεν τελεσιγράφων, αλλά διά της διαπραγματευτικής οδού, των συνομιλιών και εν κατακλείδι των πολιτικών αποφάσεων, στον απόηχο και της πενταμερούς συνάντησης του Βερολίνου.

Επίδης "δεδομένο" θεωρείται απο έμπειρες διπλωματικές πηγές, ότι Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Κριστίν Λαγκάρτν και Μάριο Ντράγκι θα έχουν "απευθείας" σύνδεση με την αίθουσα όπου θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και θα ενημερώνονται για την πορεία των συνομιλιών, με ορισμένους να θεωρούν μάλιστα ότι θα έχουν και "ευχέρεια παρέμβασης" στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, προειδοποίησε ότι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι "μια πρώτη συζήτηση" και δεν θα καταλήξει σε μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Ποιό σχέδιο θα "κυριαρχήσει";

Παράλληλα με το ελληνικό σχέδιο, έτοιμη είναι και η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα, καθώς ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ συμφώνησαν την Τρίτη για τους όρους της συμφωνίας που θα προταθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Η πρόταση των εταίρων καταρτίστηκε μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, τη Δευτέρα, κατά την οποία η Μέρκελ και ο Ολάντ άσκησαν πιέσεις για να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

ΔΝΤ: "το μπαλάκι είναι τώρα στην Ελλάδα"

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε εκτάκτως τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και το αντικείμενο της πενταμερούς του Βερολίνου.

Ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι απο την ενημέρωση προκύπτει ότι «βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου» και πως η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά τόνισε ότι «το μπαλάκι βρίσκεται στην Ελλάδα και πρέπει να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία».

«Η αντιπρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ.Γιούνκερ στον κ.Τσίπρα θα λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης στο διηνεκές και της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αντάλλαγμα θα ζητηθούν μέτρα ύψους 5 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται περικοπή των συντάξεων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από το 2015» δήλωσε ο αξιωματούχος στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.

Διφορούμενα μηνύματα απο τους ευρωπαίους

Εντός Ευρώπης πάντως, παραμένουν διφορούμενα τα μηνύματα αξιωματούχων χωρών της Ευρωζώνης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, έκανε κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα, επανέλαβε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι «πρέπει, και εργαζόμαστε για να αποφύγουμε κάθε είδος Grexit», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως τις επόμενες μέρες θα βρεθεί μια συμφωνία.

Βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος ενώ η Πορτογαλίδα ομόλογός του την προσδιόρισε και χρονικά «σήμερα ή αύριο».

Στον αντίποδα, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός δηλώνει πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί τονίζοντας ότι «καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες να φθάσουμε κάπου, όμως οι Έλληνες έχουν δώσει τόσες πολλές υποσχέσεις από τις εκλογές και μετά, που είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα». 

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου για το θέμα της Ελλάδας και για το εάν τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Ψηλά στα ξένα μέσα και η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις δείχνει ο γερμανικός Τύπος. «Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα και ας κοστίσει όσο θέλει» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, σημειώνοντας ότι η καγκελάριος εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία με την Αθήνα.

 Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. «Δύο μέρες μέχρι την χρεοκοπία της Ελλάδας» τιτλοφορεί σχετικό της άρθρο η Tageszeitung. «Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος της Zeit.«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει από την πλευρά του το περιοδικό Spiegel.

«Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται και κανείς. Τουναντίον, υπάρχουν πολλοί που αγωνιούν, αλλά κινούνται σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω», γράφει ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times.