X

Σκληρές οι απαιτήσεις των Θεσμών – Τι ζητούν από τον Τσίπρα

Σκλήρυναν την στάση τους οι θεσμοί. Τέλος το Brussels Group σε αυτή τη φάση. Υπάρχουν "περιθώρια συμβιβασμού"; Συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο ο Τσίπρας.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

Το κείμενο των θεσμών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, στις Βρυξέλλες, δεν αποτελεί βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν και διήρκησε περίπου 40 λεπτά. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην συνέχεια σε δείπνο, με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ήταν ένα κείμενο πέντε σελίδων που ζητούσε μεταξύ άλλων, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (το κόστος είναι 500εκ+ κατ´ έτος), ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πάει στο 23%. Επίσης, να γίνουν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ, σταδιακά από τώρα και να φτάσει στο 1%  ως το τέλος του 2016 (1.8δις η συνολική δαπάνη που δίνει το κράτος). Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνουμε κάποια μείωση στη δαπάνη των συντάξεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1,8 δις από τις αλλαγές στο  ΦΠΑ, όπως να το ΦΠΑ στα φάρμακα να πάει στο 11%.

Για τα εργασιακά κάνουν λόγο για συλλογικές συμβάσεις, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέες διαβουλεύσεις με τον ILO και στην συνέχεια διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να το αλλάξουμε αργότερα.

Οι κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι μπήκαν στο κείμενο των θεσμών θέματα που εδώ και ένα μήνα δε συζητούνταν στο BrusselsGroup , όπως για παράδειγμα οι συντάξεις, το ΦΠΑ και η ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ.

 Οι ίδιες πηγές, πάντως, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια να πάρουμε πράγματα από το κείμενο τους και αυτοί από το δικό μας.

Ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι η πρόταση αυτή δεν ήταν “take it or leave it” όπως είχε πει ο κ. Γιούνκερ, ωστόσο πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώσει η ιστορία και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ως τις 14 Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε να υπάρχει staff level agreement. Μάλιστα, οι κυβερνητικές πήγες ανέφεραν, ότι αυτό ειπώθηκε στο τραπέζι από την Κομισιόν στην ελληνική αποστολή.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, στην πρόταση των θεσμών είχαν καθοριστεί ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο,  ενώ οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι και στο ελληνικό κείμενο το θέμα του χρέους είχε τεθεί ως παράρτημα.

Η συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια είχε ορθολογισμό, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι υπήρχαν διαφωνίες αλλά δεν επαναλαμβάνονταν θέματα που η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι είχαν βγήκαν από την ατζέντα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι ακόμα και οι συζητήσεις με την Άγκελα Μέρκελ ακόμα και με την Κριστίν Λαγκάρντ , δεν ήταν σε τέτοιο κλίμα, καθώς ακόμα και για το ασφαλιστικό αυτό που είχε ειπωθεί ήταν απλά η ελληνική πλευρά να ανοίξει την κουβέντα. Ωστόσο φαίνεται πως σκλήρυναν τη στάση τους μετά την πενταμερή συνάντηση Βερολίνο.

Ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, (για όσο χρόνο ζητήσουμε εμείς) για να πάρουμε τα λεφτά του προγράμματος.

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group σε αυτή τη φάση σταματάνε, ενώ από αύριο οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να έχει επαφές με άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Κυβερνητικές πηγές, σημείωναν, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν δίνεται προοπτική αν δε λύσεις το θέμα του χρέους, γιατί αλλιώς θα πάμε στο μαρτύριο της σταγόνας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα δουλέψει, θα κάνει προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από τα δικά τους πράγματα  στο δικό μας κείμενο για να κάνουμε σύνθεση.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια  τελευταία προσπάθεια αφήνοντας έξω παράλογα πράγματα. Εμείς δώσαμε ένα κείμενο που ήταν πάνω από τις δυνατότητες μας. Άντε να κάνουμε ύστατη προσπάθεια», έλεγαν οι ίδιες πηγές.