X

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ: Απορρίπτουν τα σκληρά μέτρα, στηρίζουν Τσίπρα, βλέπουν ως και εκλογές

Ποιοί μιλούν για "απαράδεκτα τελεσίγραφα" και "ακήρυχτο πόλεμο", ποιοί για κάλπες. Ποιοί ζητούν καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων.

Ant1news

Προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποδέχονται τη δυσκολία της κατάστασης, αλλά και τη σκληρότητα των μέτρων που προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Κατά γενική ομολογία, προτείνεται η προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, καθώς εκ των προτέρων κρίνεται ότι όπως παρουσιάζεται η συμφωνία, δεν θα «περάσει» από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν παράδοξα λίγο πριν την συμφωνία. «Όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές» είπε το πρωί μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών και τάσσεται υπέρ της ενιαίας συμφωνίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου».

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι δέχθηκε μια μεγάλη απειλή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών από ευρωπαίο υψηλόβαθμο παράγοντα, ο οποίος του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει capital control.

Σκουρλέτης: Ακήρυχτος πόλεμος με όρους και μέσα του σύγχρονου καπιταλισμού

Σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην Βουλή.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «έναν ακήρυχτο πόλεμο που «δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα,  αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός».

 

Λαφαζάνης:  Κανένα περιθώριο για αύξηση στον ΦΠΑ

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Επιπλέον, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι «η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται» και ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να δουλέψει καλύτερα προς όφελος των καταναλωτών. Επίσης, όπως σημείωσε «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω του ΦΠΑ». Όπως επισήμανε τυχόν συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες.

Kωνσταντοπούλου: Αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα La Tribune επεσήμανε ότι «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ στο ερώτημα εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκλογές για να νομιμοποιήσουν την συμφωνία ή την έλλειψη αυτής απαντά:  «Προσωπικά θεωρώ πως η υπόθεση αυτή δεν ευσταθεί. Κατά τη γνώμη μου, η εντολή της κυβέρνησης είναι σαφής και αρκετά πρόσφατη».

Στρατούλης: Όλη η πρόταση είναι απορριπτέα από την κυβέρνηση

Ευθύνη των δανειστών η καθυστέρηση της συμφωνίας, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από το βήμα της Βουλής:

«Οι προτάσεις των θεσμών αποδεικνύουν ότι λειτουργούν σαν αμείλικτοι και αδυσώπητοι δανειστές στην οποία έχει προσχωρήσει και η πέμπτη φάλαγγα. Η πρόταση που κατατέθηκε χθες από τους δανειστές αποδεικνύει ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αδιαλλαξία των δανειστών. Γιατί η πρόταση που επέβαλλαν, η οποία αν γίνονταν δεκτή από την κυβέρνησή μας θα την οδηγούσαν σε άτακτη υποχώρηση. Όλη η πρόταση είναι απορριπτέα από την κυβέρνησή μας. Γνωρίζουμε γιατί το κάνουν αυτό οι δανειστές, αφού εξαντλήσαν όλα τα εργαλεία για να οδηγήσουν σε οικονομική αφαίμαξη τη χώρας μας, θέλουν να καθυποτάξουν την κυβέρνηση στις πολικές λιτότητας. Θέλουν να αγοράσουν όλον τον πλούτο της χώρας. Ξέρουμε γιατί το κάνουν και ξέρουμε γιατί λέμε εμείς όχι σε όσα οδηγούν στον αφανισμό της χώρας μας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, επίσης από τη Βουλή, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση αλλά και η χώρα δίνει μια πολλή σκληρή μάχη με αντικείμενο μια ισότιμη και αξιοπρεπή θέση των πολιτών μέσα στην Ευρώπη.Επειδή πρώτη φορά μετά την κρίση έχει αμφισβητηθεί η λιτότητα γίνεται αυτός ο πόλεμος. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση αμφισβητούν τη λογική του μονόδρομου μέσα στην Ευρώπη. Του μονόδρομου της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να θεωρούν αυτές οι παρεμβάσεις οι απαραίτητες σε μονομερείς ενέργειες».

Μητρόπουλος: Είναι τα σκληρότερα μέτρα που έχουν προταθεί

«Είναι το μέιλ Χαρδούβελη επί 2. Είναι τα σκληρότερα μέτρα που έχουν προταθεί και απορώ πώς εταίροι που υποτίθεται ότι δείχνουν αλληλεγγύη και κατανόηση σε αυτόν το λαό που έχει φτύσει αίμα πέντε χρόνια τα προτείνουν» σημείωσε ο κ.Μητρόπουλος μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 , αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η συμφωνία  - όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται – να περάσει από τη Βουλή.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά των δανειστών, σημείωσε ότι βρισκόμαστε «σε σκηνικό πλήρους αδιεξόδου με πρωτοβουλία των δανειστών».

Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει «να ενημερωθούν άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή για το περιεχόμενο της συμφωνίας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Στο βάθος των πρωτοβουλιών, μετά από αυτό το σκηνικό, είναι οι εκλογές».

Βούτσης: Το μέιλ Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο

Με το μέιλ Χαρδούβελη σύγκρινε το πακέτο μέτρων και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή».

«Δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης» ανέφερε ο κ. Βούτσης, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας πως εάν γίνουν εκλογές «θα είναι μία δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

Φίλης: Μονόδρομος οι εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου

Στην πιθανότητα εκλογών σε περίπτωση τελεσιγράφου «προσέφυγε» και ο Νίκος Φίλης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Mega.

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης το δρόμο προς τις κάλπες, στην περίπτωση που τεθεί τελεσίγραφο από τους πιστωτές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του Mega:

«Εάν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από τον λαό να εκφράσει άποψη. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο».

Νωρίτερα είχε καταθέσει πρόταση, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι μισθοί και οι συντάξεις, πριν τις υποχρεώσεις της Αθήνας προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους θεσμούς.

Μηλιός: Όπλο εκβιασμού η καθυστέρηση πληρωμών

Καθυστέρηση πληρωμών προς τους δανειστές πρότεινε και ο Γιάννης Μηλιός μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι ένα «όπλο εκβιασμού» στα χέρια της Αθήνας, με το οποίο θα αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα σημειωθεί εκροή καταθέσεων, αλλά στην περίπτωση που συμβεί, θα πρότεινε σα λύση να θεσπιστεί έλεγχος αναλήψεων σε καταθέσεις μέχρι 300 ευρώ.

Μακρή: Αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι

Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού, κινήθηκε η τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή για το ελληνικό ζήτημα και τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από τους δανειστές.

«Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό», τόνισε η κα Μακρή, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

«Αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας με το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μηχανισμός εκβιασμού, που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είναι η μη πληρωμή των δόσεων στους δανειστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση της Μαρίας Τριανταφύλλου: