X

Οι αντιπροτάσεις και τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα

Νέο σχέδιο ετοιμάζει κι η Κομισιόν. Πυρετός διεργασιών στο Μαξίμου. Τι διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές.

Ant1news

α

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Το Μέγαρο Μαξίμου, που θα αποτελέσει το κέντρο μιας σειράς πυρετωδών διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχε οριστεί συνεδρίαση του κυβερνητικού ή του υπουργικού συμβουλίου. 

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, νέο σχέδιο φαίνεται να προετοιμάζει από την πλευρά της και η Κομισιόν ενόψει του νέου γύρου επαφών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια νέα σύνοδος σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα. Μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως στη σύνοδο αυτή θεωρείται σίγουρο ότι θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.

Ακραία μέτρα ζητούν οι δανειστές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο των θεσμών που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, στις Βρυξέλλες, δεν αποτελεί βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ήταν ένα κείμενο πέντε σελίδων που ζητούσε,  μεταξύ άλλων, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (το κόστος είναι 500εκ+ κατ´ έτος), ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πάει στο 23%. Επίσης, να γίνουν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ, σταδιακά από τώρα και να φτάσει στο 1%  ως το τέλος του 2016 (1.8δις η συνολική δαπάνη που δίνει το κράτος). Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνουμε κάποια μείωση στη δαπάνη των συντάξεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1,8 δις από τις αλλαγές στο  ΦΠΑ, όπως το ΦΠΑ στα φάρμακα να πάει στο 11%.

Για τα εργασιακά κάνουν λόγο για συλλογικές συμβάσεις, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέες διαβουλεύσεις με τον ILO και στην συνέχεια διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να το αλλάξουμε αργότερα.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, στην πρόταση των θεσμών είχαν καθοριστεί ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα  να αυξήσει τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και να περικόψουν συντάξεις. Οι ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι πιστωτές ζητούν η Αθήνα να μην επαναφέρει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις ή να προβεί σε μονομερείς κινήσεις για εργασιακά θέματα, περνώντας τις κόκκινες γραμμές του έλληνα πρωθυπουργού.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να δεσμευτεί για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού, αλλά και για μεγάλα λιμάνια, τον ΟΤΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αν η συμφωνία, γίνει αποδεκτή τότε οι πιστωτές θα αποδεσμεύσουν 10.9 δις ευρώ από το ΤΧΣ, για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών του Ιουλίου και του Αυγούστου.