X

Τσίπρας σε Πούτιν: Η Ελλάδα μάχεται μόνη εναντίον όλων!

Τι είπαν Τσίπρας και Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σε άριστο κλίμα η συζήτηση, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Ant1news

Λεπτομερής ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν σε άριστο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί μια ταπεινωτική πρόταση όπως η προχθεσινή.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του για τον αγώνα που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνηση του προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία της χώρας του.

Με λύπη του, ο Τσίπρας μετέφερε στον Πούτιν πως ουσιαστικά η Ελλάδα μάχεται σχεδόν μόνη εναντίον όλων.

Και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να επιτευχθεί λύση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει δε θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ και σε μικρότερο βαθμό και την ρωσική οικονομία.

Ο Τσίπρας δεν έθεσε το θέμα της προκαταβολής για τον αγωγό, ενώ μετέφερε στον Πούτιν τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ προκειμένου να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του, ξεκαθαρίζοντας πως παρά τις πιέσεις η Αθήνα θα υλοποιήσει τη συμφωνία.

Ενδεικτική της σημασίας αλλά και του τι σηματοδοτεί η ελληνική θερμή υποστήριξη στο αμφιλεγόμενο project της ρωσικής πλευράς, ήταν η τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου του State Department Amos Hochstein από την Κύπρο, στον οποίο σήμερα απάντησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ειδικότερα, για τις αμερικανικές απειλές ο Πούτιν εμφανίστηκε ενήμερος. Σύμφωνα με έγκυρε πηγές από τη Μόσχα, το Κρεμλίνο είναι απαισιόδοξο για την προοπτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τον αγωγό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δε ζήτησε από τη Μόσχα οικονομική βοήθεια. Για την ένταξη της Ελλάδας στη αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός, σημειώνοντας όμως πως την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει από μόνη της η Ρωσία, αλλά όλες οι χώρες που μετέχουν στους BRICS.

Τσίπρας και Πούτιν, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 19 Ιουνίου στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.