X

Σακελλαρίδης: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να επιτύχουμε συμφωνία

Σημείο αφετηρίας για την Ελλάδα είναι η δική μας πρόταση, ξεκαθάρισε. Τι είπε για το ενδεχόμενο εκλογών, το ΔΝΤ και τον Γιούνκερ.

Ant1news

Η πρόταση των θεσμών δε μπορεί να γίνει αποδεκτή, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας πως φάνηκε στη Βουλή ότι με αυτό συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση. Μαζί τους βρίσκονται, όπως είπε, και συνεργάτες τους οικονομολόγοι, οι οποίοι γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα. Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη να διεξάγει συζητήσεις προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, έχοντας ως βάση την πρόταση των 47 σελίδων που έστειλε η Αθήνα.

Όσον αφορά στην «τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι υπήρξαν επίπεδο συνεργατών. «Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας φίλος της Ελλάδας και έχει εξαιρετική σχέση με τον Πρωθυπουργό», σημείωσε.

Ερωτώμενος για τα σενάρια σχετικά με τη διάρκεια μίας παράτασης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «βασικό αντικείμενο στις διαπραγματεύσεις είναι να υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού». Οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να εξεταστεί, επισήμανε. 

Σχετικά με την ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι το αίτημα υπέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση, υπενθύμισε, είχε ενημερώσει πως έπρεπε να έχει «κλειδώσει» πρώτα η συμφωνία, για να μη χρειαστεί η ίδια να ζητήσει κάτι τέτοιο από το Ταμείο. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή, η οποία μάλιστα «αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επέλθει μία κοινά αποδεκτή συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν και σε αυτό το πλαίσιο θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, τόνισε. Επισήμανε πως δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στο δημοσιονομικό και ότι οι διαφορές εστιάζονται σε άλλα σημεία.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ την Τετάρτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ-Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε είπε ότι εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Δεν υπάρχει θέμα Πανούση για την Κυβέρνηση, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως το έθεσε ο Νίκος Παππάς, αλλά προσωπικής πολιτικής ευθύνης των βουλευτών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δε θα φθάσουμε σε σημείο που η συμφωνία με τους δανειστές δε θα μπορεί να γίνει αποδεκτή στη Βουλή. Οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι μέρος της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε.