X

Τι είπαν Τσίπρας-Γιούνκερ στο νέο τους τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Εργαζόμαστε για μία κατάλληλη λύση για το χρέος. Γιούνκερ: Σημαντική συνάντηση. Επιστρέφει από τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή. Ο "ορίζοντας" για τη συμφωνία.

Ant1news



Τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους, συζήτησαν επί δύο ώρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη νέα συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά το νέο ραντεβού τους, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο ίδιος και οι πιστωτές εργάζονται από κοινού για μία λύση στο θέμα τους χρέους, που θα είναι κατάλληλη για τον ελληνικό λαό, όπως είχε πει και μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, το βράδυ της Τετάρτης.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που απομένουν, εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ελλάδας με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ήταν μία σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση, υπογράμμισε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε και χθες τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.


Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα. «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος», τόνισαν οι πηγές αυτές και επισήμαναν ότι ο Πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, απ΄ όπου έχουν αποχωρήσει και οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ. 



Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν σχετικά με τη συνάντηση ότι ο κ. Γιούνκερ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει η διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που ακόμα επιτρέπει την έγκαιρη εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε επικοινωνία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως μια "τελευταία προσπάθεια" για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία".

Κάθε μέρα μετρά για την Ελλάδα, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της χθεσινής τριμερούς συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

"Στο τέλος αυτών των συζητήσεων υπήρξε η συμφωνία η Ελλάδα τώρα μετ’επιτάσεως θα προσπαθήσει να εργαστεί τις επόμενες μέρες, ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν και να δώσει διευκρινίσεις", ανέφερε η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα της να γίνουν θετικά βήματα μπροστά.

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος, υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.



Χρονικό ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας θεωρείται πλέον το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε σήμερα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της έως τις 18 Ιουνίου. Πρόσθεσε, δε,πως θα πρέπει η όποια συμφωνία επιτευχθεί να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ υπογράμμισε ότι ένα «Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε εκ νέου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος έκανε λόγο για πρόοδο, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε θέματα όπως του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλες προσπάθειες στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

Τη διαφορά για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διαψεύδοντας τα περί συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015. "Η κυβέρνηση θέλει συμφωνία και όχι υποταγή", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από την Βουλή, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια μισανθρωπιστική συμφωνία.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης συμφωνίας που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι έχει τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του χρέους, και επενδυτικό πακέτο. Διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μιλά για διαγραφή αλλά debt swaps, όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση για εννιάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το κλίμα, πάντως, ενώ παρέπεμπε τις τελευταίες ώρες στο ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς τη σύγκλιση, άλλαξε αιφνιδιαστικά, μετά τη "βόμβα" του ΔΝΤ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και πως μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά".