X

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις εκπρόσωποι του Τσίπρα

Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος, αρχίζουν σήμερα τις επαφές. Θα συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών και θα καταθέσουν αντιπροτάσεις.

Ant1news

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται και πάλι οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς εκπρόσωποι του Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν νέο γύρο επαφών με νέες αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια «να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρχίζουν σήμερα τον κύκλο επαφών.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πρόσκληση να μετέχουν στις συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία έλαβαν και αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ,  οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη βελγική πρωτεύουσα την Κυριακή.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό κλιμάκιο πρόκειται να συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιουνκέρ, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα ενημερωθούν για τις ελληνικές προτάσεις και εκπρόσωποι των θεσμών.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν χθες πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τόνιζαν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση επιμένει στην εκτίμηση ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά, ενώ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προσδιορίσθηκαν και κατονομάσθηκαν ως εναπομείνασες διαφορές η διαφορά 0,25% στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και η επιμονή των εταίρων να μην εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.