X

Σακελλαρίδης: Όχι εκλογές ή δημοψήφισμα στο τραπέζι

"Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για συμφωνία". Επιτέθηκε στους δανειστές για το σκληρό σενάριο που ζητούν για την Ελλάδα. Συνεχείς επαφές Τσίπρα με ηγέτες και επικεφαλής θεσμών.

Ant1news

 

Για τις τελευταίες εξελίξεις  και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες  μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. 

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, «η Κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφή εντολή. Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αμοιβαία επωφελή λύση, περιμένουμε για τα επόμενα βήματα», επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει προσέλθει στο τραπέζι με πραγματική βούληση να βρεθεί μια συναίνεση και μια συμφωνία». 

«Η Κυβέρνηση θέλει και έχει μόνο πλάνο την επίτευξη μιας συμφωνίας, δεν υπάρχει Plan B.», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, που μας υπαγορεύει να διαπραγματευθούμε σκληρά για αυτήν την συμφωνία, να μην αποδεχτούμε μέτρα λιτότητας κι επομένως από αυτήν καλυπτόμαστε απολύτως».

«Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι, χωρίς προφανώς να φοβόμαστε την λαϊκή εντολή» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε  ότι θα υπάρξει συμφωνία είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει να μην υπάρξει συμφωνία, τόνισε επίσης. 

Ο κ. Σακελλαρίδης δεν θέλησε να μιλήσει για τις θέσεις του κάθε θεσμού διαφορετικά, ωστόσο αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ. «Είδατε την ανάρτηση Μπανσάρ, που λέει ότι πρέπει να συζητηθεί για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους και να υιοθετηθούν από την Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους και μιλάνε για όχι τόσο σκληρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Για συγκερασμό αυτών των απόψεων καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση και σκληρές μεταρρύθμισες και λιτότητα για την Ελλάδα. Συνταιριάζουν τα δύο ακραία σενάρια, ώστε η πρόταση για την Ελλάδα να μην έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο στοιχείο» επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης .

«Όταν οι εταίροι λένε ότι θέλουν το ΔΝΤ, τίθεται το ζήτημα αν το θέλουν με όλες του τις θέσεις και για την αναδιάρθρωση του χρέους;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας  πως «είναι ένα ερώτημα πως το θέλουν οι εταίροι μας»

Δεν υπάρχει στα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης πρόταση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός ήταν σε επικοινωνία με ηγέτες χωρών της ΕΕ και των θεσμών, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο εξής, ανέφερε ακόμα. 

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που κάλυπτε το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και το 2016.

«Για το 2016 προτείναμε μέτρα βέβαιης απόδοσης  ύψους 1,9% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0.,6% του ΑΕΠ  καλύπτονται από διοικητικά μέτρα πχ. ρύθμιση 100 δόσεων (που ως τώρα έχει αποφέρει στο Δημόσιο 500 εκατομμύρια κι εκτιμάται 700 εκατομμύρια στο σύνολο του έτους), αλλά δεν το δέχτηκαν. Προτείναμε και άλλα πχ. ενοποίηση ταμείων που δεν το δέχτηκαν» ανέφερε και είπε ότι» οι θεσμοί λένε για δημοσιονομικό κενό 2,5% του ΑΕΠ το 2016 κι εμείς χωρίς να το συμμεριζόμαστε τους προτείναμε μέτρα για τέτοιο κενό». 

Επίσης, αποκάλυψε ότι υπήρχε πρόταση και για μείωση αμυντικών δαπανών. «Μας είπαν να τους προτείνουμε ισοδύναμα πχ. για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τα προτείναμε και μας είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε στις προτάσεις μας να  έχουμε μείωση 1% του ΑΕΠ μείωση του κονδυλίου για τις συντάξεις και αύξηση 1% του ΑΕΠ των εσόδων από τον ΦΠΑ».

«Deadline στην διαπραγμάτευση είναι το πραγματικό όριο, πολιτικό όριο, είναι μέχρι να βρεθεί η συμφωνία. Δεν έχουν μπει ούτε βάζουμε τελεσίγραφα, δεν κάνουμε και δεν δεχόμαστε εκβιασμούς», υπογράμμισε παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «πεποίθηση μας ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν θα πρυτανεύουν οι φωνές που θέλουν να επιβάλλουν μια σκληρή πειθαρχία στην Ευρώπη σε μια λογική απέναντι στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης και της ΕΕ, αλλά ότι αντιθέτως θα πρυτανεύσουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ανάγκη να μπορέσει να αναπνεύσει μια χώρα όπως η Ελλάδα που τόσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ανοιχτές και το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού είναι «ανοικτό», ώστε όποιος αρχηγός θέλει και ζητήσει ενημέρωση, να γίνει αμέσως, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι με ανοιχτά χαρτιά και να ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς και τους πολίτες μέσω της Βουλής, αν χρειαστεί θα το επαναλάβει».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία είναι ότι καμία πλευρά δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, ωστόσο επισήμανε ότι σίγουρα υπάρχουν κύκλοι μέσα στην ΕΕ που θα προτιμούσαν να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα του λαού να εκφράζεται» είπε.  

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα. Σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχουμε εξαντλήσει τα όρια (για αντιπρόταση), είπε. Παράλληλα, τόνισε πως «κανείς μας δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία χωρίς να περάσει από τέτοιες διαδικασίες και αδιέξοδα. Είναι λογικό να υπάρχει μια όξυνση όταν κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις από τις πλευρές. Δεν θέλει η ελληνική πλευρά να μιλά για το τέλος της διαπραγμάτευσης».

«Πιστεύουμε πως θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Δ.Ν.Τ» στο τέλος του μήνα, ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ πρόσθεσε πως δεν θέλει να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πάρει μια τέτοια απόφαση, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την απίστευτη ψυχραιμία που επιδεικνύει», είπε ακόμα.  

Σχετικά με το ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, η τελευταία πρόταση που υποβλήθηκε είναι 13% στον μεσαίο συντελεστή και στο χαμηλό στο 6%. Τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αναδιανομής και δεν πλήττει τον κόσμο που έχει πληρώσει το μάρμαρο όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε. 

Ο κ. Σακελλαρίδης, τόνισε ακόμα ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος θεσμός, κάποια κυβέρνηση στην Ευρώπη που να θέλει να δημιουργήσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Σχετικά με το αν η ελληνική αντιπροσωπεία γνώριζε ποιους θα έβλεπε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «προφανώς όταν πας σε μια συζήτηση ξέρεις ποιος θα κάθεται απέναντι σου».

Στην ερώτηση «πάση θυσία συμφωνία ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θέλουμε «συμφωνία που θα έχει χαρακτηριστικά μιας έντιμης συμφωνίας. Που θα μπορεί να έρθει στη Βουλή».