X

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη στο δρόμο για τη συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Ant1news


Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από την απόφαση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής", αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται οτι "όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ, αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 έκανε λόγο για το χειρότερο και το πιο σκληρό Eurogroup για την Ελλάδα από άποψης σφοδρότητας και ομοφωνίας.

«Φαίνεται ότι ήταν το χειρότερο (Eurogroup) μέχρι τώρα για το ελληνικό ζήτημα. Ακούστηκαν με σφοδρότητα και ομοφωνία σκληρά πράγματα για την ελληνική πλευρά. Φαίνεται ότι προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την παραβίαση της συμφωνίας της δανειακής» σύμβασης, ανέφερε σχετικά ο κ. Μητρόπουλος και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι τελικές συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα παραπέμφθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (19:00) της ερχόμενης Δευτέρας, μετά το νέο αδιέξοδο κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν χθες νέα σκληρά μηνύματα στην Αθήνα και έδωσαν προθεσμία τριών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει νέες αξιόπιστες και κοστολογημένες προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. 

Η σύγκλιση της Συνόδου ανακοινώθηκε μετά την χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα ολοκλήρωση του Eurogroup, όπου το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε τελευταίο, καθώς όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια νέα πρόταση από την Αθήνα κι ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν βάλει εκ των προτέρων χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Σαφή προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Μόνο αν οι Έλληνες καταλήξουν σε μια νέα και σοβαρή πρόταση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα συμφωνία, αλλά προς το παρόν είμαστε μακριά από αυτό», είπε χααρκτηριστικά.