X

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο. Τι περιλαμβάνει η νέα αντιπρόταση της Ελλάδας. Γιατί άλλαξε η ώρα συνεδρίασης του Eurogroup.

Ant1news

Το κρίσιμο 48ώρο των διαπραγματεύσεων που θα κορυφωθεί με τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας ξεκίνησε το Σάββατο , από τη στιγμή της άφιξης του Πρωθυπουργού από την Ρωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα το πρωί του Σαββάτου και ενημέρωσε την ομάδα της διαπραγμάτευσης, ως μέρος της προετοιμασίας για τις τελικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά τις 14:00 την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Το επιδιώκουμε» απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει συμφωνία, εξερχόμενος από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχώρησε μετά από τον Υπουργό Οικονομίας και δεν έκανε δηλώσεις. Ενώ ο Υπουργός Οικονομικών παρέμεινε με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, που διήρκησε περίπου 3 ώρες, βρέθηκε η νέα αντιπρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Σήμερα συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου.

Η νέα αντιπρόταση της Ελλάδας

Αναφορικά με την νέα αντιπρόταση που συζητείται στο κυβερνητικό πεδίο, προβλέπονται τρεις κατηγορίες ΦΠΑ με τη ΔΕΗ στο 13% - ή και στο 11% αν φτάσει εκεί ο συντελεστής- και τη «μάχη» να παραμένει στο να παραμείνει και η εστίαση στο 13%, όπου θα υπαχθεί και ο τουρισμός.

Πίσω στις «κόκκινες γραμμές» της φαίνεται πως θα κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των πρόωρων συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας, με σκοπό την απόδοση περίπου 200 εκατ. ετησίως. Οι δανειστές ωστόσο, επιμένουν στην άμεση κατάργησή τους.

Περαιτέρω απελευθέρωση αγορών με το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνεται στην νέα αντιπρόταση, ενώ παράλληλα εξετάζεται η φορολόγηση στις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, καθώς και η επιπλέον μείωση των αμυντικών δαπανών.

Για την ελληνική πλευρά κομβικό σημείο παραμένει η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά στην όποια συμφωνία.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν, χωρίς να διαψεύδονται, ούτε να επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά, θέλουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν τηλεφωνικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί νωρίτερα στις Βρυξέλλες για μία ακόμα κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα προηγηθεί της Συνόδου. Ανοιχτό παραμένει και το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι προετοιμασίες των διαπραγματεύσεων και σε τεχνικό επίπεδο, στο πεδίο των Βρυξελλών.

Το Εurogroup, η Σύνοδος Κορυφής και οι προειδοποιήσεις

Η στυνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας  ορίστηκε εκ νέου για τις 12:30, (13:30 ώρα Ελλάδος), με ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω tweet. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να σημαίνει νέες προτάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά, συνεπώς και περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, καθώς η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 της ίδιας μέρας.

Στην πρόσκληση που έστειλε την Παρασκευή, προς τους Πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι «σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας».

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι «αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τουσκ, στην περίπτωση που το Eurogroup καταστεί ατελέσφορο, η λύση θα αναζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια θα επαναληφθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να ληφθεί τελική απόφαση και σε οικονομικό επίπεδο.

Οι εκτιμήσεις πάντως, που θέλουν να μην υπάρχει κατάληξη, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν αποκλείεται το θέμα να παραπεμφθεί στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν και το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Κι ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις ΗΠΑ για συμφωνία, καθώς εκφράζονται και οι φόβοι ενός grexit, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι δεν θα αφήσει ακάλυπτες τις ελληνικές τράπεζες ώστε να προκύψει ανάγκη για έλεγχο κεφαλαίων, τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Δεδομένου ωστόσο ότι, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων στο τέλος του μήνα, αυτό σημαίνει ότι μένει ελάχιστος χρόνος, αρκετός για μια χρεοκοπία.

Από πλευράς κυβέρνησης πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να καλυφθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η επίτευξη ενιαίας συμφωνίας με ενιαία προαπαιτούμενα, είναι αυτό το σενάριο που προωθεί η ελληνική πλευρά, ενώ στο τραπέζι έχει βρεθεί και πάλι η παράταση του προγράμματος και η ενδιάμεση καταβολή χρημάτων, με σκοπό την κάλυψη των δανειακών δεσμεύσεων, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να έχουν συζητήσεις με τους πιστωτές.