X

Απορρίπτει την παράταση η ελληνική κυβέρνηση

Νέα αντιπρόταση παρουσίασε σε Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετέχει σε εξαμερή συνάντηση πριν από το Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής. Βαρουφάκης: Εμείς πάμε για συμφωνία.

Ant1news

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός την νέα αντιπρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με το Μαξίμου «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος».

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο επί της πρότασης και τις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε από τις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ενώ ο Πρωθυπουργός αναχωρεί το βράδυ για Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, της οποίας θα προηγηθεί το Eurogroup.

Εξερχόμενος απο το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για την αυριανή σύνοδο κορυφής, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε πως είναι απο τη φύση του αισιόδοξος και συμπλήρωσε, "εμείς αύριο πάμε για συμφωνία".

Πριν από την Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει και σε εξαμερή συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εξαμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, ενώ τόνιζαν ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, πάντως, και σε σχέση με την ελληνική πρόταση, ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, έγραψε το βράδυ στο twitter ότι οι θεσμοί δεν έχουν λάβει νέα πρόταση από τις ελληνικές αρχές.