X

Αυτή είναι η πλήρης πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα

Πέραν της αύξησης φόρων και εισφορών, προβλέπει αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ, φόρο ακινήτων ίσο με τον ΕΝΦΙΑ, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εφαρμογή εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ.

Ant1news

Με την υπογραφή του Πρωθυπουργού κατατέθηκε η πρόταση της Ελλάδας στους πιστωτές, στις 11 σελίδες της οποίας περιλαμβάνονται μέτρα επώδυνα για τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.

Ο Πρωθυπουργός, ήδη από την εισαγωγή της επιστολής, τονίζει ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των δανειστών τα μέτρα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και επομένως τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να είναι ύψους 1,5% του ΑΕΠ για φέτος και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα μέτρα προβλέπουν τόνωση των εσόδων κατά 1,51% του ΑΕΠ για φέτος και 2,87% για του χρόνου, ενώ από διοικητικά μέτρα, τα έσοδα θα ενισχυθούν κατά  0,91% του ΑΕΠ για φέτος και 1,31% για το 2016.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η επαναφορά της εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων/αγορών), άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κατάργηση των εξαιρέσεων του ΦΠΑ στα νησιά, προσαρμογές στον φόρο ακινήτων και εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.

Στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι στόχοι που έχουν περιγραφεί έχουν ξεπεραστεί», ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξή της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για το ΦΠΑ και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Τι προβλέπει για τον ΦΠΑ

 Για τον ΦΠΑ η Κυβέρνηση δεσμεύεται για «αλλαγή των παραμέτρων, ώστε να διευρυνθεί ευρέως η φορολογική βάση στην κλίμακα του 23%. Σε μια ανάγκη να προστατευθεί το ήδη μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα υπάρχει και μια μειωμένη κλίμακα του 13% για μια περιορισμένη ομάδα αγαθών που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, το catering και για λόγους ανταγωνιστικότητας τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει και μια υπερμειωμένη κλίμακα του 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία».

Παράλληλα υπάρχει ρητή δέσμευση για κατάργηση των εξαιρέσεων ΦΠΑ στα νησιά, με πρόβλεψη για εκπτώσεις φόρων σε μόνιμους κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

Όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και εξορθολογισμό των εξαιρέσεων, όπως αναφέρεται, με το σύνολο των παρεμβάσεων στον ΦΠΑ να οδηγούν σε «ετήσια αύξηση 0,74% του ΑΕΠ», ενώ θα υποστηριχθούν από διοικητικά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Τι αλλάζει στους φόρους

 -Προσαρμογή συντελεστών φόρου ακινήτων 2015 (λόγω της υποχρεωτικής αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών), ώστε να εισπραχθούν 2,65 δις (όσα από τον ΕΝΦΙΑ το 2014)

-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

-Αύξηση του φόρου επιχειρήσεων από το 26% στο 29%

-Έκτακτη εισφορά 12% σε επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ

-Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

-Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και προσαρμογή τους βάσει όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-Αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελείας

-Φόρος 30% στα ακαθάριστα έσοδα από τα παιχνίδια VLT (παιγνιομηχανές ΟΠΑΠ)

Συντάξεις-Ασφαλιστικό

Στην επιστολή αναφέρεται παρέμβαση σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αποδίδει εξοικονόμηση 1,05% του ΑΕΠ ως το 2016. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

-Αύξηση εισφοράς συνταξιούχων στον Κλάδο Υγείας στο 5% κατά μέσο όρο, για κύριες και επικουρικές συντάξεις (σήμερα σε αυτές δεν υπάρχει)

-Αύξηση εισφοράς για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%

-Αύξηση κατά 3,9% της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις ΙΚΑ

-Νομοθέτηση ισχυρών αντικινήτρων, με ισχύ από την Πρωτοχρονιά, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

-Αύξηση, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, προοδευτικά στα 67 των ετών ηλικίας για την απονομή πλήρους σύνταξης, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα

-Αντικατάσταση, την διετία 2018-2020, του ΕΚΑΣ από νέο πλαίσιο στήριξης όσων συνταξιούχων έχουν ανάγκη (η μεταρρύθμιση συνδέεται με την γενικότερη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, μετά και την διενέργεια νέων αναλογιστικών μελετών)

-Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ

-Αύξηση κατώτατης σύνταξης ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους (βάσει κριτηρίων)

Σύνδεση από τον Οκτώβριο εισφορών-ύψους σύνταξης

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις του 2012».

Μείωση δαπανών

-Περιορισμός αμυντικών δαπανών κατά 200 εκ. ευρώ

-Βελτίωση παρακολούθησης εκτέλεσης προϋπολογισμού και των ελέγχων δαπανών Μεταρρυθμίσεις -Ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (μέτρα προστασίας για τους πιο ευάλωτους οφειλέτες, αυστηρότητα για τους «μπαταχτσήδες»)

Μεταρρυθμίσεις

 -Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016

-Επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών

-Απελευθέρωση επιλεγμένων κλειστών επαγγελμάτων και συγκριμένων αγορών, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των ενοικιαζόμενων διακοπών και των θαλάσσιων μεταφορών

-Εξάλειψη χρεώσεων που υποχρεούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές οι οποίες είναι δυσανάλογες με την υπηρεσία που λαμβάνουν

-Μείωση γραφειοκρατίας σε διάφορους τομείς, όπως οι οριζόντιες απαιτήσεις αδειοδότησης για επενδύσεις και οι δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα

-Διεθνής διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -Έκδοση αδειών για δίκτυα 4G και 5G

Αποκρατικοποιήσεις

-Προώθηση δρομολογημένων ιδιωτικοποιήσεων (περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κα),

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, όμως κάθε ιδιωτικοποίηση η χρήση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

-Ένα ελάχιστο επίπεδο επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση

-Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

-Δεσμεύσεις για τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων για τις τοπικές οικονομίες

-Σημαντική κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο (πιθανόν με ποσοστό μειοψηφίας)

-Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς

-Οι ετήσιοι στόχοι εσόδων ανέρχονται σε 1,4 δις για το 2015, σε 3,7 δις για το 2016 και 1,2 δις για το 2017

Πάταξη φοροδιαφυγής-διαφθοράς

 -Πλήρης ανεξαρτησία φορολογικής διοίκησης

-Πλέγμα μέτρων εντοπισμού κρυφών εισοδημάτων

-Ενίσχυση μέτρων φοροσυλλογής, με ενδυνάμωση μέτρων όπως οι κατασχέσεις

-Τροποποίηση ρύθμισης οφειλών

-Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων

-Αύξηση ελέγχου στις τραπεζικές συναλλαγές για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής

-Εντοπισμός κι επιβολή προστίμων για οχήματα που δεν έχουν «περάσει» ΚΤΕΟ ή είναι ανασφάλιστα

-Εντοπισμός αδήλωτης περιουσίας στο εξωτερικό και φορολόγηση της

-Αναδιοργάνωση φορολογικών ελέγχων

-Ενθάρρυνση διοικητικών συμβιβασμών για εκκρεμείς υποθέσεις

-Ενίσχυση συστήματος συλλογής ΦΠΑ

-Προώθηση ηλεκτρονικών πληρωμών

-Πλήρης ενεργοποίηση Δημοσιονομικού Συμβουλίου

-Επιτάχυνση εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, επιστροφών φόρων, αιτήσεων συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2016.

ΥΓΕΙΑ

-Μεταφορά εισφορών από τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης στα Ταμεία Υγείας και τα νοσοκομεία

-Επαναφορά συνταγογράφησης ΙΝΝ χωρίς εξαιρέσεις

-Μείωση τιμής γενόσημων φαρμάκων

-Μείωση τιμής διαγνωστικών εξετάσεων

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση