X

Τσιρώνης: Το '50 είχαμε διπλό νόμισμα, αλλά υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη

Διευκρινιστική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ μετά τις δηλώσεις του για το νόμισμα, που άναψαν «φωτιές».

Ant1news



Ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, στις οποίες υποστήριξε ουσιαστικά ότι το νόμισμα έχει μικρή σημασία για την Ελλάδα.

Ο υπουργός, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις επενδύσεις, σημείωσε ότι «και στη δεκαετία του '50 μετά τον εμφύλιο υπήρχε διπλό νόμισμα στη χώρα, καθώς οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με λίρες ωστόσο υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη και επιχειρηματικές ευκαιρίες», θέλοντας να αιτιολογήσει την άποψή του.

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία που έχει τη λίρα έπαθε τίποτα. Αν δεν τα βρουν οι εταίροι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, σημειώνοντας, πάντως, ότι είναι υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση για τα όσα ανέφερε. Στη δήλωσή του, ο κ. Τσιρώνης σημειώνει εμφατικά ότι είναι «αταλάντευτος υποστηρικτής της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και της εξεύρεσης έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους».

Όπως λέει, θεωρεί, ωστόσο, ότι δεν θα σταματήσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα με την ύπαρξη ή μη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε παραδείγματα χωρών, εντός ή εκτός ευρώ, οι οποίες προοδεύουν ανεξαρτήτως του νομίσματός τους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το νόμισμα είναι εργαλείο και όχι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αναπληρωτής και προσθέτει: «Προσφέρουν, λοιπόν, κακή υπηρεσία στη χώρα όσοι, κινδυνολογώντας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, τρομοκρατούν τους πολίτες και δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τους επενδυτές».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Τσιρώνης σημειώνει ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της συμφωνίας, η Ελλάδα είναι προνομιακή για επενδύσεις».