X

Η επιστολή Τσίπρα προς τους θεσμούς για παράταση

Το αίτημα που έστειλε ο Πρωθυπουργός για την αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup για την παράταση του προγράμματος και της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ant1news

Επιστολή έστειλε χθες στους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία δεν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Παράλληλά, επιστολή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό έλαβαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για την αναθεώρηση της απόφασης της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία δεν αυξήθηκε το όριο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας στο κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός ζητά στη συνέχεια την αναθεώρηση των αποφάσεων για ένα μήνα, ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε ήρεμο και θετικό κλίμα, χωρίς εξωτερικές πιέσεις. Σημείωνει δε ότι, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας θα επανεκκινήσουν στις 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο της εντολής του ελληνικού λαού.

Ο Πρωθυπουργός σημείωνει ότι οι εν λόγω αποφάσεις ήταν που οδήγησαν στον περιορισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Υπογραμμίζει ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα άμεσο ή εμμεσο ζήτημα όσο αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμευέται πλήρως.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός σημείωνει ότι η έγκριση του ελληνικού αιτήματος, θα συμβάλει στο στόχο επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίσει δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά τη βιωσιμότητα του χρέους και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη.

 Κατεβάστε και διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα