X

Διετή συμφωνία για χρηματοδότηση και χρέος ζήτησε η Ελλάδα

Η πρόταση που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Δείτε την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ant1news

Νέα συμφωνία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, με ταυτόχρονη αναδιάθρωση του χρέους, πρότεινε η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», διαμηνύει.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής», επισημαίνει το Μαξίμου.

Δείτε την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Στείλαμε ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα», σχολίασε ανώτερη κυβερνητική πηγή. «Υπήρχαν επαφές, οι οποίες θέλανε να βρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Μετά από αυτές τις επικοινωνίες, η κυβέρνηση κατέθεσε το αίτημα, από τη στιγμή που εκπνέει η παράταση για νέο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων), χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. 

Σημειώνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν το νέο σχέδιο συμφωνίας της Αθήνας να μην περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.