X

Δραγασάκης: Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε κάτι διαφορετικό για το δημοψήφισμα

Αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα είχε κλείσει από τον Φεβρουάριο η συμφωνία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι, όμως «για να βγει η χώρα από ένα τελματωμένο πρόγραμμα».

Ant1news



Για τη νέα ελληνική πρόταση και το δημοψήφισμα της Κυριακής μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι διαφορετικό για το δημοψήφισμα.

«Μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση. Άλλωστε πρόκειται για πολιτικό θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια και δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

«Η κυβέρνηση σήμερα κατέθεσε μία νέα πρόταση ζητώντας διετές πρόγραμμα που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Παράλληλα το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει και αναδιάρθρωση χρέους», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε, δε, ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση, αλλά αυτή έλειπε από την πλευρά των θεσμών», ενώ ανέφερε «ότι πάμε σε νέο πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο».

«Σημασία τώρα έχουν οι επιλογές και οι πράξεις που θα ανοίξουν θετικές προοπτικές για τη χώρα και την Ευρώπη. Το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα λήγει πρακτικά», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας πως «για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη» και πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι η «βιώσιμη συμφωνία». Παραδέχθηκε, δε, πως «νέοι φόροι θα μπουν ασφαλώς, πρέπει να υπάρξουν», σημειώνοντας ότι «επιζητούμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι αρμοδίως μέσω του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, η Ελλάδα ζήτησε απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι κατατέθηκε αίτημα για την αναβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, που λήγει απόψε.