X

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συμφωνία ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα έδωσε ο πρωθυπουργός μέσω ΑΝΤ1. Τι είπε για capital controls και πάγωμα ρευστότητας.

Ant1news

Βέβαιος για συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Διαβεβαίωσε ότι μετά το δημοψήφισμα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών σημείωσε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία, είτε αυτή δεν θα είναι βιώσιμη, είτε με μία καλύτερη συμφωνία, την οποία υποστήριξε ότι θα πετύχει η κυβέρνηση «όσο ισχυρότερο είναι το όχι».

«Αν υπερισχύσει το "όχι" σας διαβεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία το ταχύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα τις 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα για την επίτευξή της.

Σε ερώτηση για το εάν θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι επιλογή η έξοδος από το ευρώ, ενώ σημείωσε ότι το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη της Δημοκρατίας.

Σχετικά με την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, λόγω capital controls, τόνισε ότι είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και προφανώς για τη χώρα μας. Αυτό (σ.σ. capital controls) συνέβη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διότι το Εurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο πρωθυπουργός και άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

Χαρακτήρισε μάλιστα «όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό για τους δανειστές αποτέλεσμα», τις συνεχείς δηλώσεις για το δημοψήφισμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα προβλήματα με τις τράπεζες δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, είπε ότι από την πρώτη στιγμή «έχω κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διεκδικήσουμε όχι απλά μία συμφωνία, άλλα μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο». Δηλαδή, όπως εξήγησε, να μην υπάρχουν μέτρα που επιδεινώνουν την ύφεση, να υπάρχει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και η αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι επενδυτές, όπως ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο εκ νέου για «τελεσίγραφα», αλλά παραδέχθηκε ότι «στο δημοσιονομικό πράγματι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες». «Υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά ζητήματα: το χρηματοδοτικό και το θέμα του χρέους», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «μιλάμε για μία πρόταση που όχι μόνο έχει σκληρά μέτρα αλλά δεν δίνει και διέξοδο». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «το τελεσίγραφο υπήρξε και βρεθήκαμε μπροστά σε μία ιστορική απόφαση». Ωστόσο, ανέφερε ότι «είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αρκεί η συμφωνία να δώσει λύσεις» και να τελειώσει το Grexit. «Τη σφραγίδα (στη διαπραγμάτευση) θα τη βάλει ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο "όχι" που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του την ημέρα της Συνόδου Κορυφής με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και σημείωσε ότι ενημερώθηκαν πρώτοι ότι θα πάμε σε μία δημοψηφισματική διαδικασία, καθώς - όπως ανέφερε - τους είχε πει ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό και ύστερα θα τους ενημερώσει.

«Στους Έλληνες πολίτες το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω και να εγγυηθώ είναι ότι δεν θα τους πω ψέματα. Δεν τους έχω πει πέντε μήνες τώρα, δεν τους λέω τώρα, δεν θα τους πω και αύριο. Ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τελειώσει ασφαλώς αυτή η περιπέτεια με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και τους διαβεβαιώνω ότι δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου. Δεν βάζω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της πατρίδας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.