X

Μαξίμου: Εφικτή πλέον μια βιώσιμη λύση

Yπάρχει πλέον σαφής παραδόχη απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, λένε κυβερνητικές πηγές.

Ant1news

Την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου δόθηκε διορία στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή για να κατευθύνει την διαπραγμάτευση σε μια νέα συμφωνία, αναφέροντας ότι σε άλλη περίπτωση είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, ακόμα και το πιο σκοτεινό, όπως είπε ο Ντόναλτ Τουσκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές το δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή. Αυτό σήμερα δεν υφίσταται, λένε οι πηγές. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί, τονίζουν.

Κατά τους ίδιους κύκλους, η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει, σημειώνουν.

Όπως επισημαίνουν, η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος. Σήμερα, συνεχίζουν, συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργιες-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες κι οτι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε οτι υπάρχει πλέον σαφής παραδόχη απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους.

«Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο που δόθηκε για Grexit. Υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να μην επικρατήσουν» ανέφερε.

Σε οτι αφορά τις αιχμηρές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, υποστήριξε ότι γίνονται προκειμένου να ικανοποιήσουν τα εσωτερικά τους ακροατήρια.

Κατα τον ίδιο, στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

«Το θέμα είναι να μην αλλάξει η κλίμακα της δημοσιονομικής παρέμβασης. Αν πέσουν τα πλεονάσματα κατά αναλογία. Το κενό που πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικά  είναι λιγότερο» ανέφερε ο ίδιος.

Πρόσθεσε οτι «από τη λίστα των prior actions μπορείς να νομοθετήσεις όπου υπάρχει κοινό έδαφος» κι οτι «το ύψος των μέτρων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Θα εξαρτηθεί από τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Το σαρανταήμερο χρηματοδοτικής κάλυψης είναι γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ολοκληρωμένα η συμφωνία των δυο ετών μέσα σε δυο-τρία εικοσιτετράωρα», ανέφερε ο ίδιος. Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες ποτέ δεν ανοίγουν απότομα. «Ανοίγουν σταδιακά, γιατί αν ανοίξουν απότομα δεν θα μείνει τίποτα μέσα. Θα μείνει ίδια πιστεύουμε η κατάσταση λειτουργίας στις τράπεζες που υπάρχει αυτή τη στιγμή» είπε.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει στις Βρυξέλες προκειμένου να προετοιμάσει την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.