X

Στα χέρια των δανειστών η ελληνική πρόταση

Η πρόταση της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στους δανειστές εντός της ημέρας. Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου. Επαφές Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς.

Ant1news

Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

Για να «κλειδώσει» η συμφωνία πρέπει να γίνουν τρία βήματα, προκειμένου να φτάσει η ελληνική πρόταση στο Eurogroup προς έγκριση και στην συνέχεια στην Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητήθηκε σε συνεχείς συσκέψεις που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως αποκάλυψε μέσω twitter, ο δεύτερος. Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα του να φθάσουν, εντός της ημέρας, στους εταίρους συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις. Όπως σημειώνει, η πρόταση της Αθήνας "πρέπει να είναι ρεαλιστική, ώστε να συνδυαστεί με τις ρεαλιστικές προτάσεις των πιστωτών, αναφορικά με την βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση "win-win".

Εν τω μεταξύ, σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι «έχουμε την αίσθηση ότι στο Eurogroup θα έχουμε θετικά σημάδια ότι προχωρούμε προς συμφωνία» κι ότι αν όλα πάνε καλά ίσως να μην χρειαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής.

 Η Ελλάδα από χθες έχει στείλει επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και  το πρόγραμμα το οποίο αιτείται η Ελλάδα να εγκριθεί θα έχει τριετή διάρκεια. Στην επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του ΔΣ του ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να εξετασθούν οι ελληνικές προτάσεις, για το εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης και ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Επαφές Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητήσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις εξελίξεις μετά τη διορία που δόθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε λίγο πριν τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάτι που διαψεύδεται, πάντως, από τη Νέα Δημοκρατία. 

Χθες, μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι στόχος είναι η εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει τις πλήρεις προτάσεις της.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης.