X

Έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την ελληνική πρόταση

Επί τάπητος τίθεται η ελληνική πρόταση, η οποία στη συνέχεια θα σταλεί στους δανειστές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής.

Ant1news



Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει από το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να "κλειδώσει" η ελληνική πρόταση που θα αποσταλεί σήμερα στους θεσμούς. 

Η τελική πρόταση της Αθήνας θα εξεταστεί στο κυβερνητικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός είχε απο νωρίς το πρωί συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενώ συνομίλησε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Αφού οριστικοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις με τις μεταρρυθμίσεις, θα αποσταλούν εντός της ημέρας στους θεσμούς και κατόπιν θα ξεκινήσει ένας αγώνας ταχύτητας απ΄όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα "ξεσκονίσουν" τις επόμενες ώρες τα μέτρα της ελληνικής πρότασης και θα βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την ελληνική πλευρά, για τυχόν προσθαφαιρέσεις, διορθώσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την πρόταση της Αθήνας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βάση για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου στις 10 θα συνέλθει το Euroworking Group για να προετοιμάσει την συνεδρίαση του Eurogroup, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 15:00. Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν όλα τα στοιχεία γύρω από την ελληνική πρόταση και θα αποφασίσουν για το αν επαρκούν ώστε να δώσουν το "πράσινο φως" για τη συμφωνία.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται το Eurogroup να συνεδριάσει ακόμη και την Παρασκευή. Εάν συμβεί αυτό και υπάρξει θετική κατάληξη στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τότε θεωρείται πιθανό να μην χρειαστεί καν να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, που έχει προγραμματιστεί, πάντως, για τις 17:00 ώρα Ελλάδος για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ δύο ώρες αργότερα (19:00) έχει οριστεί η Σύνοδος Κορυφής και των 28 ηγετών της ΕΕ.

Τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία συνόψισε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Πως περνάει από τα ξένα κοινοβούλια η συμφωνία  

Στην περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και οριστικοποιηθεί η συμφωνία, κατόπιν θα πρέπει να την εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. Η Credit Suisse μελέτησε πώς θα ψηφίσει κάθε κοινοβούλιο, καθώς η διαδικασία είναι διαφορετική:

- Ελλάδα: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
- Φινλανδία: Χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία
- Εσθονία: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
- Γερμανία: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
- Πορτογαλία: Χρειάζεται απλή πλειοψηφία
- Σλοβενία: Απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
- Γαλλία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
- Ολλανδία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
- Βέλγιο: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
- Ιρλανδία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
- Σλοβακία: Απλή αναφορά στο κοινοβούλιο
- Λουξεμβούργο: Αναφορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού
- Ισπανία: Δεν χρειάζεται ψηφοφορία
- Κύπρος: Δεν χρειάζεται ψηφοφορία
- Ιταλία: Κυβερνητικό διάταγμα που πρέπει να εγκριθεί μέσα σε 60 ημέρες
- Μάλτα: Κρίνει κατά περίσταση