X

Τσίπρας: Ή θα συνεχίσουμε έτσι ή θα φύγουμε όλοι μαζί

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ΚΟ και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε υπουργοί και βουλευτές για την ελληνική πρόταση.

Ant1news

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη περιγραφή των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, σημείωσε ότι φέρνει καλύτερη συμφωνία από εκείνο το τελεσίγραφο που μας έδωσε το Eurogroup.

«Σίγουρα δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μα σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις.

Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδω που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα συνεχίσουμε έτσι, ή θα φύγουμε όλοι μαζί». 

Μετά τον Πρωθυπουργό το λόγο πήρε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι «το παλεύουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είπε πως «επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη».

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης λέγοντας πως «η πρόταση αυτή δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα».

Ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου την συνθηκολόγηση για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε καλύτερη στιγμή ώστε να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε».

 

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τους θεσμούς περνά σήμερα από διπλό κρας τεστ. Μετά το κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε την πρόταση με τη βαριά δέσμη μέτρωνμε την απουσία ωστόσο των υπογραφών του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Πάνου Καμμένου – πέρασε και από την κρίση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για να φτάσει σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πριν εγκριθεί σε ένα άρθρο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι συνεδριάζει και η ΚΟ των ΑΝΕΛ, κατά την οποία θα καθοριστεί η θέση του κόμματος, μετά και την ένσταση που διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος, μην υπογράφοντας την πρόταση και προτάσσοντας τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του, δηλαδή το ΦΠΑ στα νησιά και τη μείωση στις αμυντικές δαπάνες.

Η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το πρωί της Παρασκευής και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών και των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθαν στη Βουλή χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Οι Γιάνης Βαρουφάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Νάσος Αθανασίου δεν έκαναν καμία απολύτως δήλωση, προσερχόμενοι στη Βουλή.

 «Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η συμφωνία», είπε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε και είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά».

Ο Νίκος Ξυδάκης, πιο επιφυλακτικός, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε συμφωνία. Τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολύ σκληρά, έχουμε απέναντι μας μια αδιάλλακτη Γερμανία η οποία δεν δέχεται να συζητήσει ότι συζητάει όλος ο κόσμος».

Ο Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι «δίνουμε εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να προχωρήσει την συμφωνία. Όλα θα πάνε καλά».

Η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε:

«Είμαι βέβαιη για τη συμφωνία και δε νομίζω πως υπήρχε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Δώσαμε μια μεγάλης διάρκειας επίπονη μάχη και νομίζω θα την ολοκληρώσουμε. Θεωρώ ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα περάσουν την συμφωνία».

«Το αν θα περάσει ή όχι η συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που απασχολεί τον κόσμο. Μέσα (στη Βουλή) η πρόταση ήδη συζητείται και θα περάσει και θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προσερχόμενος στη Βουλή, μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, απάντησε ότι από σήμερα αρχίζουν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση της νέας ΠΝΠ που θα εκδοθεί τη Δευτέρα και θα περιέχει διεύρυνση των υπηρεσιών σχετικά με τις συναλλαγές των πολιτών στις τράπεζες.