X

Το «ρήγμα» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, είναι ανάμεσα στους 17 βουλευτές που δεν ενέκριναν το νομοσχέδιο.

Ant1news

Με  απώλειες που φτάνουν τους 17 βουλευτές, μεταξύ των οποίων δύο Υπουργοί, ένας αναπληρωτής Υπουργός και η πρόεδρος της Βουλής , πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών και του Πρωθυπουργού, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα στηριχθεί πάνω στις ελληνικές προτάσεις.

Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να σχολιάσει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης και θα δούμε «όλα τα άλλα μετά».

Δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης, προκύπτει ωστόσο ζήτημα για το πώς θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης η όποια συμφωνία φτάσει στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις «διαρροές» από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «προφανώς και προκύπτει θέμα από τη διαφοροποίηση Υπουργών από την κυβέρνηση» και από αυτό «δεν εξαιρείται η Πρόεδρος της Βουλής» αφήνοντας ωστόσο στην κρίση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την τελική απόφαση.

Η  Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία  ψήφισε "παρών" αιτολογώντας τη θέση της, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ θεσμική μου ευθύνη όμως, να μην κλείσω τα μάτια και να μην δω τον εκβιασμό που γίνεται σε βάρος της Ελλάδος. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα να το ψηφίσω. Το ίδιο πιστεύω θα έκανε και ο Πρωθυπουργός. Αναλαμβάνω την θεσμική μου ευθύνη δηλώνοντας παρών. Θεωρώ ότι θα είμαι πιο χρήσιμη έτσι εγγράφοντας και αποκρούοντας τον εκβιασμό».

O Yπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι, «δεν μπορεί να στηρίξει ένα πρόγραμμα λιτότητας».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και 15 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "ναι" τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι "ναι" στη λιτότητα. 

«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τέσσερις από τους βουλευτές που ήταν απόντες από τη διδικασία.

Ειδικότερα οι διαφοροποιήσεις μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εξής:

-Όχι ψήφισαν: η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

-Παρών δήλωσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας .

-Απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης και Ραχήλ Μακρή .