X

Μπαράζ διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Πυρετός διεργασιών εντός και εκτός Συνόδου Κορυφής μεταξύ ηγετών και μελών αντιπροσωπειών προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ant1news

Διέκοψε και πάλι τις συζητήσεις η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να γίνουν και νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοπή θα διαρκέσει για περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  νέα συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στελέχη της ελληνικής και γερμανικής αντιπροσωπείας συζητούν αυτή την ώρα.

"Δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις. Κάποια πρόοδος έχει γίνει στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος", αναφέρει σε σχόλιό του στο Twitter του ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

 

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακόψει νωρίτερα και πάλι τις συζητήσεις προσωρινά για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και διαβουλεύσεις.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε και πάλι κατ' ιδίαν συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Στην  τετραμερή συνάντηση, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, σημεία διαφωνίας, τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά, παραμένουν η γερμανική πρόταση να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο, το δημόσιο χρέος, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και η ρευστότητα των τραπεζών.

«Το Eurogroup δεν κατέληξε σε κοινό κείμενο, είναι γεμάτο από διαφορετικές γνώμες. Γνώμες των σκληρών και των δικών μας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά την τετραμερή συνάντηση, τονίζοντας πως «είναι πολωμένα τα πράγματα». «Από τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι πολύ σκληρές απέναντι στην Ελλάδα και είναι και άλλες χώρες που για πρώτη φορά βγαίνουν τόσο κοντά στην Ελλάδα. ( πχ Βέλγιο, Αυστρία)», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και επεσήμαναν πως «γίνεται μια μάχη επί πολλών σημείων του κειμένου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «στην τετραμερή υπήρχαν διαφωνίες με την Μέρκελ», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τους έθεσε τα εξής θέματα: αν θα είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος, το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο και τη ρευστότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της ρευστότητας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως «το κείμενο (του Eurogroup) έλεγε: Περάστε εσείς αυτά τα μέτρα και αφού τα περάσετε τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την συμφωνία. Οπότε δεν θα μπορούσε να δοθεί σήμα στον ELA με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, «ο Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup κάθε μισή ώρα έκανε μια παρέμβαση που τους έλεγε ότι θέλω να έχετε συναίσθηση των όσων λέτε. Εγώ δεν μπορώ να το εκλάβω ως σήμα και να δώσω τον ELA με αυτά που λέτε. Να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας. Αν δεν μου δώσετε σήμα, μπορεί να μην υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα».

Επίσης, οι πηγές αυτές τόνιζαν ότι οι δανειστές «επιμένουν να ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι που θεωρούνται μονομερής ενέργεια» και... έδειχναν το Βερολίνο, λέγοντας πως «η Γερμανία ειναι σκληρή ακόμα».

Την ίδια ώρα, ο Guardian αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αποδέκτης τελεσιγράφου στην αποψινή συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατα την οποία υποβλήθηκε σε «εικονικό πνιγμό», σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα. 

 

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν νωρίτερα ότι το Eurogroup δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα, αλλά σε ένα κείμενο απόψεων στο οποίο υπάρχουν «πολλές διαφωνίες και από εμάς και από τους άλλους». Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά είναι «ένα κείμενο που είναι πολύ προβληματικό».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι στο statement (του Eurogroup) υπάρχει μια πρόταση από την Γερμανία που είναι σε αγκύλες και ζητά να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο σε μία εταιρεία περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνεται και η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για προσωρινό Grexit (time out), η οποία σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης θα τεθεί στους ηγέτες της ευρωζώνης εάν δεν φανεί έδαφος για μία συμφωνία απόψε. 

Οι κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν πως πρέπει να «φέρουμε μέσα στην εβδομάδα μια σειρά από νόμους για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης». «Λέμε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΚΤ να περιμένει» να περάσει τους νόμους η Βουλή, ανέφεραν και τόνιζαν πως «πρέπει να δοθεί στην ΕΚΤ σήμα για τον ELA».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξουσιοδοτήθηκε να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.



Τα μηνύματα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Λιου, ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει θέληση απ’ όλες τις πλευρές και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει αυτή τη θέληση.

Ολιγόλεπτο τετ α τετ είχε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελ Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας"Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία εάν το θέλουν και οι εταίροι", είπε χαρακτηριστικά." Είμαι έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό, το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης" πρόσθεσε.

"Έχει χαθεί κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα, η εμπιστοσύνη", είπε προσερχόμενη η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. "Η κατάσταση είναι παρά πολύ δύσκολη" συμπλήρωσε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 

"Πρέπει να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι αύριο στην Ευρωζώνη", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Υπογράμμισε ότι "η Γαλλία θα κάνει πάντα προκειμένου  να βρεθεί μια συμφωνία", ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, ή υπάρχει ή δεν υπάρχει Grexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους, «θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρούμε λύση. Δεν θα είναι εύκολο αλλά ελπίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

Σήμερα πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλς προσερχόμενος στο κτίριο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.  Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να αναβάλουμε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη των ελλήνων, των αρχηγών κρατών και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του κ. Σουλτς, κατά την οποία έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Grexit δεν είναι λύση. 

"Η πόρτα για την Ελλάδα είναι ανοιχτή, μόνο αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα εμπιστοσύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ. Πρόσθεσε ότι «σκοπός είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σήμερα κάτι θα προκύψει».

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για συμφωνία καθώς οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών συνεχίζονται, μένει να δούμε στην Σύνοδο των Αρχηγών” είπε ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Μίλος Τσέραρ. «Θέλουμε να δούμε τους Έλληνες να μείνουν στην ευρωζώνη στην βάση της αλληλεγγύης, αλλά φυσικά υπάρχουν και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς για να γίνει αυτή η συμφωνία και τώρα πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα είναι υπεύθυνη και θέλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον δεσμέυσεις από την Ελλάδα διότι το τελευταίο διάστημα χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης μας»

«Ανεύθυνση η στάση να φέρνουμε προτάσεις για προσωρινή έξοδο μέλους της Ευρωζώνης» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. «Δεν θέλω να πω ότι είμαι αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες να πάμε καλά. Σήμερα θα είναι μια πολύ αποφασιστική συζήτηση» πρόσθεσε.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευτεί για να φτάσουμε σε συμφωνία που θα αφορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη,  τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις ώστε να καλύψουν τα προβλήματα» δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η Ευρώπη θα ακολουθήσει την Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις  είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα έχει πολύ πολύ μεγάλο κόστος για όλους. Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με την Αργεντινή πριν 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος» πρόσθεσε. « Δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε μόνο να ακουστούν υποσχέσεις, αλλά να γίνουν αξιόπιστες πράξεις. Με προσωρινές ενέργειες δε μπορεί να λυθεί τίποτα» κατέληξε.

Η αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατκατά την είσοδό του στο χώρο της συνεδρίασης.


Νωρίτερα, ο  Πρωθυπουργός της Μάλτας, αναφερόμενος στην Ελλάδα, έγραψε στο twitter πως «χρειαζόμαστε μία λύση αλλά όχι με κάθε κόστος. Η Μάλτα είναι εναντίον του κουρέματος του χρέους, αλλά ευνοεί την ευελιξία των όρων». 

Η ελληνική πλευρά ενίσχυσε τις δεσμεύσεις της στη διάρκεια του Eurogroup, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε πως η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, «θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» είπε ο Κένι αλλά «οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν πόσο σοβαροί είναι στις προθέσεις τους». 

 «Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για συμβιβασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «ένα Grexit δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιθυμία μου»

Νωρίτερα,  μέσω twitter, o Πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας ανακοίνωσε την άφιξή του στη Βελγική πρωτεύουσα αναρτώντας και σχετική φωτογραφία από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα.