X

Αγώνας μετ’εμποδίων η ψήφιση των προαπαιτούμενων

Το σκηνικό ρήξης που οικοδομείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος των ΑΝΕΛ και τα σενάρια νέας διακυβέρνησης του τόπου.

Ant1news

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να περάσουν τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, πήγε απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συναντήσεις με κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, μεταξύ των οποίων η Νάντια Βαλαβάνη, ο Νίκος Φίλης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Όπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να προηγηθεί ο ανασχηματισμός, ώστε να ψηφιστούν  τα προαπαιτούμενα. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προβληθεί διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ πολλοί βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Οι πρώτες ενδείξεις είχαν διαφανεί κατά την ψήφιση της εξουσιοδότησης του Πρωθυπουργού για να διαπραγματευτεί, στην οποία αντιτέθηκαν, εκτός από βουλευτές και Υπουργοί, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής. Γεγονός που ώθησε στην κυβερνητική απόφαση για ανασχηματισμό. Ειδικά για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής πένηντα βουλευτές. Κάτι τέτοιο ωστόσο, είναι αδύνατο να συμβεί τώρα, καθώς η διαδικασία προβλέπει διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων στηρίζεται στις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέχρι αύριο, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για την έναρξη του τρίτου προγράμματος, συνεπώς και του νέου δανείου προς την Ελλάδα το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, αποτρέποντας τη χρεοκοπία, ενώ παράλληλα θα δώσει «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ανασχηματισμός είναι τρόπον τινά, εξαναγκαστική κίνηση, αφού ανάμεσα στους διαφωνούντες με τη συμφωνία, βρίσκονται ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Μαζί με την παραίτηση του Νίκου Χουντή από το βουλευτικό του αξίωμα, με σκοπό να καταλάβει τη θέση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνεδριάζουν το πρωί της Τρίτης, με σκοπό να καθορίσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία. 

Διαφαίνεται η πρόθεση Τσίπρα για διατήρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακόμα και με μειοψηφία, η οποία θα νομοθετεί με τις ψήφους ΝΔ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ, κανένας εκ των οποίων δεν έχει εκφράσει την πρόθεση για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με μια τέτοια εξέλιξη, η κυβέρνηση χάνει πολιτικά τη δεδηλωμένη, αν σε κάθε ψηφοφορία 40 βουλευτές την καταψηφίζουν. Όσο κανένας, ωστόσο, δεν θέτει θέμα δεδηλωμένης, θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να κυβερνά.

Παρά το ότι ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί εκεί αυτομάτως. Το εναλλακτικό σενάριο είναι αυτό των εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, σενάριο που δεν αποφεύγουν να διακινούν κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας από την έξοδό του από την 17ώρη Σύνοδο Κορυφής, έσπευσε να στείλει το μήνυμα στο κόμμα του, αλλά και να προεξοφλήσει την παρουσία του στην υλοποίηση της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αποτελεί εγγύηση η παρουσία μας για την κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών» που θα προκύψουν από το νέο πρόγραμμα.