X

Συμφωνία και κυβέρνηση δοκιμάζονται στη Βουλή

Σήμερα η ψηφοφορία. Έντονο κυβερνητικό παρασκήνιο με πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών. Οι κινήσεις που εξετάζει ο Τσίπρας. Στις 14:00 η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, επί του πρώτου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο.

Η συζήτηση επί των δύο νομοσχεδίων, τα οποία θα κληθεί να επικυρώσει η Ολομέλεια το βράδυ, θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί. Η αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα δώσει εν λευκώ εντολή στην κυβέρνηση». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του προέδρου τους εξέφρασαν την πρόθεσή τους ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε κάθε τόνο ότι, προτεραιότητα είναι η επίτευξη της συμφωνίας και μετά θα ακολουθήσουν οι κινήσεις του σχετικά με την κυβέρνηση και το κόμμα. Οι διαγραφές από το κόμμα έχουν αποκλειστεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού δεν προβλέπονται ούτε στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, η πρωθυπουργική απόφαση προβλέπει να την ψήφιση της συμφωνίας, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των διαφωνούντων.

Η αναταραχή, ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει προτού ακόμα έρθει στη χώρα η συμφωνία. Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας έχει ήδη ξεκαθαριστεί. Οι βουλευτές της, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν θα παραιτηθούν των αξιωμάτων τους.

Ακόμα, 30 και πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές τους. Κάποιοι εξ αυτών, έδωσαν την ψήφο τους στην εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι το έκαναν μόνο για να μη χαθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που ο αριθμός των βουλευτών που διαφοροποιηθούν ξεπεράσει τους 40, τότε πολιτικά η κυβέρνηση χάνει το ελάχιστο όριο βουλευτών, που είναι οι 121.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την αποφασιστικότητά  του στο να μην δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η εκδοχή στην οποία προσανατολίζεται είναι αυτή του ανασχηματισμού, ενώ σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, τονίζοντας όμως ότι δεν θα είναι δική του επιλογή, αλλά μονόδρομος στην περίπτωση απώλειας στήριξης προς την κυβέρνησης μεγάλου αριθμού βουλευτών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην τελευταία περίπτωση, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών, με επικεφαλής την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Βασιλική Θάνου. Ο χρονικός προσδιορισμός των εκλογών είναι στον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση που ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια είναι μικρότερος των 40, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προτεραιότητα τον ανασχηματισμό.

Η αντικατάσταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη, του Κώστα Ήσυχου και της Νάντιας Βαλαβάνη, θεωρούνται δεδομένες . Η τελευταία εμφανίζεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από Υπουργός και βουλευτής. Θέματα προκύπτουν και σχετικά με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού είναι οι μετακινήσεις σε άλλες θέσεις, χωρίς όμως να τεθούν εκτός κυβέρνησης οι Υπουργοί εκείνοι των οποίων το αντικείμενο βρέθηκε στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί δημόσια για υλοποίηση διαφορετικής πολιτικής από αυτή που επιτάσσει η συμφωνία. Σε αυτή την κατηγορία τοποθετούνται οι Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας ( ο οποίος δεν έχει καταλήξει για το πώς θα κινηθεί) και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Υπουργός Εργασίας, προσερχόμενος σήμερα στη Βουλή, για την έναρξη των επιτροπών για τα προαπαιτούμενα, αναγνώρισε ότι «η κυβέρνηση φέρνει μια συμφωνία σε συνθήκες απίστευτης πίεσης, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το αποτρέψει μια ακόμα ανθρωπιστική κρίση» και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών στην ψηφοφορία.


Ο αριθμός των άρθρων που θα εξεταστεί σήμερα στη Βουλή δημιούργησε ζήτημα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αρχικός σκοπός της κυβέρνησης ήταν να έρθει στη Βουλή σε πέντε άρθρα, προφανώς προς διευκόλυνση των κυβερνητικών βουλευτών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από την Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμήνυσε ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος των βουλευτών της, προτείνοντας το νομοσχέδιο να έρθει σε ένα άρθρο, ώστε να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα.

Τελικά, το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε δύο άρθρα, το ένα με το κείμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών και το άλλο με τα μέτρα.