X

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Κεκλεισμένων των θυρών η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τους νέους Υπουργούς.

Ant1news

Χωρίς κάμερες ορκίστηκαν οι Υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας με τα νέα κυβερνητικά μέλη κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, τρία από τα δέκα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παύλος Χαΐκάλης.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης.

Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστη και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε μετά την ορκωμοσία ότι «πρέπει να τα βγάλουμε πέρα» και ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι της είπε ο πρωθυπουργός με τον καλύτερο τρόπο, «δηλαδή στην Ευρώπη βελτίωση των σχέσεων μας και να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κι ένα κλίμα και να αλλάξουμε πράγματα όσο μπορούμε».

«Επειδή ακούγονται διάφορα» τόνισε ότι έχει την τύχη να έχει υπουργό τον κ. Κοτζιά, τον οποίο, όπως ανέφερε, και εκτιμά πάρα πολύ και επιστημονικά. Πρόσθεσε ότι έχουν μιλήσει ήδη, ότι την έχει περιβάλει με πολλή φροντίδα και πως τον ευχαριστεί πάρα πολύ.

Παύλος Χαϊκάλης: Η χώρα χρειάζεται ηρεμία

«Η χώρα χρειάζεται ηρεμία, σταθερότητα και στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις και παντού, για να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ορκωμοσία, ο υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Παύλος Χαΐκάλης.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ψηφοφορία της Τετάρτης και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ομάδα των ΑΝΕΛ είναι συμπαγής «γιατί έχουμε δει πραγματικά την κατάσταση που περνά η χώρα και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε διαφορετικά».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνει, πρόσθεσε ότι έχει σχέση με το αντικείμενο της θέσης που ανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι επί τρία χρόνια ήταν τομεάρχης των ΑΝΕΛ επί αυτών των θεμάτων.

Τέρενς Κουίκ: Μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε

«Είναι ένα Σαββατοκύριακο που απαλλαγμένοι από τα άγχη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μπορούμε να σχεδιάσουμε όλα αυτά με τα οποία δεσμευτήκαμε, εγώ δεν λέω ότι είναι εύκολα, σκληρά μέτρα είναι, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε σε τρία χρόνια τι έχουμε να πάρουμε, τι έχουμε να επενδύσουμε και με μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται προ παντός στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια μάχη» δήλωσε ο κ. Κουΐκ.

«Σκεφθείτε σήμερα, το ότι είμαστε με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας μπροστά μας και σκεφθείτε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ζούσαμε έναν εφιάλτη, δεν ξέραμε αν την Δευτέρα θα ξημερώναμε με τράπεζες, με καταθέσεις και αν η Ελλάδα θα έχει γίνει ερείπια» πρόσθεσε.

Είπε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ενισχυμένοι στο νέο κυβερνητικό σχήμα γιατί στάθηκαν «ενωμένοι, σαν μια γροθιά, υπεύθυνοι απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

«Το πρώτα δύο μνημόνια, ήταν σε περιόδους, θα έλεγα, πολύ εύκολες, σε περιόδους ειρήνης, τράπεζες ανοιχτές, το χρήμα σχετικά να ρέει, έως και έρρεε και πολύ, τώρα ήταν συνθήκες και το βάζω σε εισαγωγικά «πολέμου», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την μάχη και διαπραγματεύθηκε μέχρι τελευταία στιγμή» πρόσθεσε.

Στην παρατήρηση «πόλεμος θα είναι και το αύριο», ο κ. Κουΐκ είπε «πόλεμος εναντίον του κόσμου, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας».

Βίτσας: Δουλειά, δουλειά, δουλειά

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «Είναι μία δύσκολη εποχή. Η νέα κυβέρνηση είναι συνέχεια της παλιάς σε καλύτερες συνθήκες που εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε. Το σύνθημα είναι δουλειά, δουλεία, δουλειά».

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η συμφωνία είναι το θέμα

Ο υπουργός Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αναλαμβάνει νέες προκλήσεις σε ένα σημαντικό πεδίο μάχης και πρόσθεσε ότι «αυτά που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι όχι μόνο για να κλείσει η συμφωνία που θα κλείσει αλλά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί».

Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παύλος Πολάκης, προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Γιάννης Αμανατίδης: Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, έκανε μια λιτή δήλωση στην οποία επισήμανε, «Υπάρχει μια Ελλάδα που αγωνιά, υπάρχει μια Ελλάδα που αγωνίζεται, θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο».

Τρύφων Αλεξιάδης: Η φωτιά της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει

«Ξεκινά μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, η φωτιά της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει ανέφερε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Πάνος Σκουρλέτης: «Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο»