X

Τελεσίγραφο Μαξίμου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τις διαρροές προσπαθεί να μαζέψει το Μέγαρο Μάξιμου ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Με κάτω από 120 βουλευτές «πάμε» σε εκλογές, διαμηνύουν.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

Τελεσίγραφο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως αν δεν ψηφίσουν την Τέταρτη στην κρίσιμη ψηφοφορία θα πέσει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί στέλνει παρασκηνιακά το Μέγαρο Μάξιμου σε μια προσπάθεια να μαζέψει τις διαρροές. 

Το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από το προηγούμενο, κατά την ψηφοφορία για το οποίο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 39 βουλευτές. Ειδικότερα, την Τετάρτη η συζήτηση / ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

  • Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
  • Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
  • Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Σε περίπτωση που οι βουλευτές της πλειοψηφίας που υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο είναι κάτω από 120 τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να σταθεί κάτω από το ελάχιστο όριο της πλειοψηφίας. 

Είναι φανερό πως μια τέτοια περίπτωση θα φέρει πιο κοντά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις  για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας μια υποχώρηση και αυτή από την πλευρά της, να διαφωνήσει δημοσίως πλην όμως να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. 

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου αναζωπυρώνει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. 

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς  τονίζει ότι «είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια εκλογών όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία» και διαμηνύει σχεδόν προειδοποιητικά «μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν». 

Ταυτόχρονα προειδοποιεί τους αντιφρονούντες πως η διάσπαση δεν θα ειναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα  όμως η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «αν “πέσει” η κυβέρνηση Τσίπρα, “πέφτει” η χώρα». 

Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το πρωί της Δευτέρας: «Ολοκλήρωση συμφωνίας, ελάφρυνση του χρέους, μέτρα κατά φοροδιαφυγής-διαφθοράς. Εκλογές μετά. Αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα, "πέφτει" η χώρα». 

Αύριο πιθανότατα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή η οποία δεν αναμένεται να αποφασίσει τη σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου προκειμένου να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα.