X

Βαλαβάνη: Κανιβαλίζουν με την υπόθεση των 200.000 ευρώ–δεν παραδίδω την έδρα

Η κα. Βαλαβάνη υπεραμύνθηκε του έργου της κατά τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με μία ομιλία που προξένησε εντύπωση και διήρκησε πάνω από μισή ώρα, η απερχόμενη Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, θέλησε να προτάξει την δουλειά της στο υπουργείο, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι καλός άνθρωπος.

Η κ. Βαλαβάνη αναφερόμενη στην υπόθεση των 200.000 ευρώ που έκανε ανάληψη η μητέρα της, λίγο πριν τα capital contols, έκανε λόγο για κανιβαλισμό και επιχείρησε να δώσει κάποιου είδους εξηγήσεις.

Παράλληλα, η υπουργός επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

«Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Για πόλεμο στο πρόσωπό της μίλησε η κ. Βαλαβάνη και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική της έδρα.

Πάντως, η κυρία Βαλαβάνη ευχήθηκε καλή τύχη τόσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών Τρύφων Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει, λέγοντας ότι «ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Όλο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Οικονομικών «καρφώνοντας» εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σε άλλο σημείο είπε ότι δέχεται κανιβαλισμό. 

Δύσκολη χαρακτήρισε η Νάντια Βαλαβάνη, την πραγματοποίηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος  τονίζοντας ότι «αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο».

Η απερχόμενη υπουργός συμπλήρωσε με νόημα ότι «δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση» και συμπλήρωσε ότι «κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ, παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα».

Όμως η κυρία Βαλαβάνη αναφερόμενη στην ΓΓΔΕ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα γίνει IRS (εννοώντας την αμερικανική εφορία). Σε άλλο σημείο, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία όπως είπε της έδωσαν συγχαρητήρια με το αιτιολογικό ότι είναι (σύμφωνα με αυτά που η ίδια η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι της μετέφεραν) η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν παρενέβη σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί θετικά κάποια φορολογική υπόθεση.

Επίσης, υπερασπίστηκε τη ρύθμιση των 100 δόσεων και κάλεσε τους συναδέλφους της Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αλλαγές.