X

Τσίπρας: Δημοψήφισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, αλλά «όχι σε κλειστές αίθουσες» πρότεινε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Στη διενέργεια έκτατου συνεδρίου «με ανοιχτές πόρτες και όχι σε κλειστές αίθουσες» προσανατολίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην έναρξη  της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως είχε καλέσει τους συνέδρους να απαντήσουν στο ερώτημα του αν κάποιος νομίζει ότι άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία. 

«Προτείνω ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη ώστε να φτιάξουμε το σύνολο της ατζέντας, για την τακτική μας μπροστά στις νέες συνθήκες, για τις πιθανές εναλλακτικές. Να οργανώσουμε το χρονοδιάγραμμα, να δώσουμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα αυτής της συζήτησης. Αυτός ο σχεδιασμός προϋποθέτει τρία πράγματα:  την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

Είναι λάθος οι βεβιασμένες αποφάσεις, οι κινήσεις στρατηγικής, είναι λάθος να διευρύνονται τα ρήγματα. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπάρχουν σύντροφοι που θέλουν σήμερα να ληφθούν οι αποφάσεις, που θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτικής στις 13 του Ιούλη, ότι υπάρχει ακόμα εναλλακτική εξόδου από τη συμφωνία, ας καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις» είπε ο Πρωθυπουργός και πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας είναι εκτός ευρώ, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η απόφαση δεν αφορά τους μεταξύ μας συσχετισμούς, αλλά τον ελληνικό λαό. Αν είναι λοιπόν έτσι, προτείνω αυτή την απόφαση να τη λάβουμε στη βάση του κόμματος. Με σύντομες διαδικασίες να τοποθετηθεί την άλλη Κυριακή με ένα δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό από το σύνολο το κόμματος.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας, πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας, ότι θα σταματήσει ο πρωτοφανής παραλογισμός στο εσωτερικό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο δυισμό που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας ότι:

«Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, επαναστάτες. Κόμμα σημαίνει ότι όλοι παλεύουμε για τον κοινωνικό ανασχηματισμό, ακόμα κι αν διαφωνούμε στα μέσα, ο στόχος είναι ίδιος.

Δεν μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν τον δυισμό, να υποστηρίζεται η κυβέρνηση από άλλες δυνάμεις και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση».

Κάλεσε εκ νέου σε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας:

«Καλώ όλες και όλους να εγκρίνουν την πρόταση για ένα έκτακτο συνέδριο, λύνοντας τις διαφορές μας και προχωρώντας ενωτικά, με μια φωνή και ενωμένη φωνή στο Κοινοβούλιο».

Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στους διαφωνούντες, είπε:

«Πολλές φορές δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, δεν μπορεί να πέφτει από τους βουλευτές της, αλλά πρέπει να υποστηρίζεται από αυτούς».

«Οι κοινοί μας αγώνες επιβάλλουν να λέει ο ένας στον άλλον την αλήθεια, ώστε να βρούμε τις σωστές λύσεις  για να διαφυλάξουμε τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε, αλλά και το κόμμα μας» έκλεισε την ομιλία του.