X

Τσίπρας: Εγώ έδωσα εντολή στον Βαρουφάκη για Plan B

"Ποτέ δεν είχαμε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Δεν μπορείτε να λέτε λαμόγιο τον Βαρουφάκη", είπε χαρακτηριστικά.

Ant1news

Εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός ότι έδωσε στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Παίρνοντας επίσημα θέση για τα όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας για το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, ζήτησε από τη Φώφη Γεννηματά να μην ψάχνει σκάνδαλα στον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά στο κόμμα της.

«Δε σιωπώ, παρακολουθώ μια προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, καθώς κάποιοι στο παρελθόν δεν προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι μπορούσαν, αλλά έπαιρναν ό,τι τους έδιναν οι δανειστές», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μίλησε για μια λογική που θέλει τη χώρα να πηγαίνει ως πρόβατο προς σφαγή, για μια τακτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ποτέ δεν είχαμε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σχέδιο εναλλακτικής λύσης, βεβαίως και είχαμε και θα μας καλούσατε να απολογηθούμε αν δεν είχαμε» είπε ο πρωθυπουργός ρωτώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εάν είχε ακούσει το σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας; «Είναι έτοιμο από το 2012 και ανανεώνεται συνεχώς. Ο Γιούνκερ είχε πει για σχέδιο 1000 σελίδων. Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο», πρόσθεσε.

«Αν οι εταίροι και δανειστές μας είχαν σχέδιο εξόδου, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάζουμε εναλλακτική; Όχι μόνο έπρεπε, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Φυσικά και εγώ είχα δώσει εντολή στον κ. Βαρουφάκη να σχεδιάσει σχέδιο άμυνας. Αυτό για εσάς είναι έκφραση ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη;», ρώτησε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται πολιτικό σκάνδαλο να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για κάθε ενδεχόμενο.

«Είναι απολύτως κατανοητό να θεωρείται σκάνδαλο την προετοιμασία, γιατί η δική σας κυβέρνηση δεν είχε ποτέ προετοιμαστεί. Μας είπατε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία και αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα, να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας, όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι στον Βαρουφάκη. Να ψάξετε στα σκάνδαλα για τα υποβρύχια, στην υπόθεση των θαλασσοδανείων, στην απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ, στις υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχη για τα δίκαια του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας, μπορείτε να τον κατηγορείτε για πολλά, για το ότι πηγαίνει διακοπές στην Αίγινα, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, αλλά όχι γιατί έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό, για το ότι έκρυβε λίστες» συμπλήρωσε αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι λέει σαχλαμάρες ενώ την ρώτησε εκ νέου εάν είναι σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το ΥΠΟΙΚ. «Αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά για το ευρώ. Ισοψηφίζονται τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και αντίστροφα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Αυτό είναι μυστικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ;  Σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί και με την έγκριση των θεσμών αυτό το σχέδιο».

Αναφερόμενος στο θέμα των πολιτικών σκανδάλων, ο πρωθυπουργός είπε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Τι παραπάνω έκανε ο κ.Παπακωνσταντίνου από τον κ.Βενιζέλο και έφτασε στη Δικαιοσύνη; Έτσι καθαρίζεται εσείς; Ο κάθε πολίτης καταλαβαίνει τη διαφορά».

«Ταυτίζεστε για ακόμα μία φορά με την ιδιοκτησία του μνημονίου και μας ζητάτε να διαψεύσουμε όλα αυτά που έζησε η παγκόσμια κοινή γνώμη. Ότι εμείς ζητήσαμε κι άλλα μέτρα. Ότι εγώ κάθισα εκεί μέσα 17 ώρες ζητώντας κι άλλα μέτρα; Αυτό μας ζητάτε να πούμε στον ελληνικό λαό;» είπε απαντώντας στο αν το πρόγραμμα επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ή αν ήταν επιλογή της.

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Θα τα εφαρμόσουμε, αξιοποιώντας το διάλογο που έχει ανοίξει στην Ευρώπη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος.