X

Φίλης: Ο Βαρουφάκης προκαλεί σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που λέει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Βαρουφάκη. Τι λέει για την Κεντρική Επιτροπή και το ενδεχόμενο εκλογών.

Ant1news

«Το θέμα της αλλαγής του νομίσματος  δεν μπορεί να γίνει με όρους μυστικού σχεδίου, διότι, το θέμα της αλλαγής νομίσματος, όποιος το θέτει, πρέπει να τεθεί φανερά στην κοινή γνώμη , να επιδιωχθεί να υπάρξουν πολιτικές και ιδεολογικές συναινέσεις, μέσα από μια αντιπαράθεση των απόψεων» δήλωσε ο Νίκος Φίλης σχετικά με τα όσα έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την ύπαρξη μυστικού σχεδίου επιστροφής στη δραχμή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM σημείωσε ότι το σχέδιο δεν ήταν πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη – ο Πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα άλλωστε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για την εκπόνηση σχεδίου Β, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – κι έκανε λόγο για παραπομπή «πραξικοπηματικού τύπου».

«Δεν μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί ένας πολίτης και να ακούσει, ότι αλλάζει το νόμισμά του και πιστεύω, ότι η τακτική αυτού του περιβόητου μυστικού σχεδίου, που γενικώς ακούγεται και δεν ήταν πρόταση του κ. Βαρουφάκη , παραπέμπει σε μια αντίληψη , για μας στην Αριστερά το λέω, γιακωβίνικη, σε μια αντίληψη, όπου η πολιτική διεξάγεται, με όρους μυστικότητας, που έχουν  τον χαρακτήρα, ξανά στο πλαίσιο της Αριστεράς μιλάω πραξικοπηματικού τύπου άσκησης της πολιτικής»  είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ζήτημα ειδικού δικαστηρίου, απάντησε αρνητικά, σημείωσε ωστόσο ότι «ο δημιουργείται σύγχυση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που λέει ο τέως Υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δεν υπήρξε ζήτημα «πιστοποίηση ρήξης και τέτοια φαινόμενα, που είχαν στον Τύπο προδιαγραφεί σε σχέση με την Πλατφόρμα. Βεβαίως , οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και θα δούμε στην πορεία πως μπορούν να συνδεθούν».

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται σήμερα η διακυβέρνηση της χώρας παραδέχτηκε ότι «πράγματι,  είμαστε μπροστά σε απαιτήσεις γνωστές, δεν είναι καινούργιες . Απλώς επανέρχονται τώρα, εν όψει της υπογραφής της τελικής συμφωνίας όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 20 του Αυγούστου, μπροστά σε κινήσεις , σε θέσεις , σε πολιτικές , οι οποίες εξοργίζουν , διότι έχουν ένα στοιχείο κοινωνικής μεροληψίας εις βάρος των αδύναμων» .

Τόνισε ωστόσο ότι «οι μόνοι που μπορούν να διαπραγματευτούν και να αποκρούσουν στον ένα ή άλλο βαθμό, αυτά τα μέτρα , προτείνοντας και ισοδύναμα με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου , είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών απάντησε ότι «το τι θα γίνει στο τέλος, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και το σημαντικότερο είναι, σε σχέση με την διευκρίνιση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων , για την πορεία της χώρας. Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, με ποια χρονοδιαγράμματα , πότε θα υπάρξει η εκταμίευση, σημαντικά θέματα αυτά» .

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «αν θέλουμε να μιλάμε με όρους Δημοκρατίας , είναι προφανές ότι, μετά την επιβολή ενός τελεσιγράφου στη χώρα, έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης κι εξουσιοδότησης. Άλλοι ήταν οι όροι των εκλογών του Ιανουαρίου, άλλοι είναι τώρα. Αν θέλουμε λοιπόν να υπάρξει μια Δημοκρατική τάξη, είναι προφανές, ότι χρειάζεται να υπάρχει μια νέα αφετηρία με λαϊκή νομιμοποίηση».