X

Οι συναντήσεις Τσίπρα στην Αίγυπτο

Η ξεχωριστή σημασία της κάθε συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός με ηγέτες του κόσμου. Γιατί αποφάσισε να μεταβεί στα εγκαίνια της Διώρυγας του Σούεζ.

Ant1news

Στην Ισμαηλία της Αιγύπτου μεταβαίνει αύριο Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, όπου με αφορμή τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ θα έχει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή σημειώνουν ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε όταν έγινε γνωστό πως στις εκδηλώσεις θα παραστούν πάνω από 80 ηγέτες από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις ξεχωριστές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, καθεμία από αυτές με ξεχωριστή σημασία. Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ ελ Σίσι θα συζητηθεί η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και η επαναβεβαίωση της υποστήριξης της Αθήνας στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.

Επόμενη συνάντηση θα έχει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συζητηθούν πρωτίστως θέματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, αλλά και διμερή ζητήματα.

Στην τρίτη προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, αυτήν με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Ρώσο ομόλογό του πως δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής πολιτικής όσο αφορά στην υποστήριξη του αγωγού Turkish Stream και την επέκτασή του στην Ελλάδα κι επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο τέως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο διάδοχός του Πάνος Σκουρλέτης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί σχετικά.