X

Πρώτα η δόση, μετά οι πολιτικές αποφάσεις

Κρίσιμος σταθμός αποφάσεων η σημερινή σύσκεψη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο. Από τι εξαρτάται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ant1news

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί με την ψήφισή της από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM, η οποία και θα «ανάψει το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, περιμένει η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη διαμηνύσει, βάζοντας στον «πάγο» τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση των ανοιχτών θεμάτων στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, από τις ολιγοήμερες διακοπές του, για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, από την οποία όλα δείχνουν ότι θα κριθούν οι αποφάσεις που θα λάβει ως προς τις κινήσεις του το άμεσο χρονικό διάστημα.

Κυβερνητικοί παράγοντες συνδέουν άμεσα το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό τοπίο με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν από την έναρξη της εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το νέο πρόγραμμα. Ακόμα και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το οποίο αρχικά φάνηκε ως δεδομένη κίνηση, παρά το ότι παραμένει στο τραπέζι, φαίνεται πως παίρνει το δρόμο της χρονικής μετάθεσης.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας», σημειώνουν πρωθυπουργικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι οι όποιες κινήσεις και ο σχεδιασμός για την εξισορρόπηση της εσωκομματικής κατάστασης, θα κριθεί το διάστημα μεταξύ 20 – 22 Αυγούστου.

Τα χρονοδιαγράμματα για τη νομοθέτηση ρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη συμφωνία, είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντες.

«Αν από τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου προκύψει ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις, καθώς η πρώτη αξιολόγηση θα είναι τον Οκτώβριο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μιλάμε για προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο», δηλώνει κυβερνητική πηγή, που επικαλείται η Καθημερινή και συμπληρώνει ότι  «στην περίπτωση αυτή, το ενδεχόμενο εκλογών μετατίθεται προς το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου».

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό ζήτημα το οποίο θέλει η κυβέρνηση να διευθετηθεί πριν το στήσιμο της κάλπης είναι η εκκίνηση των συζητήσεων για το χρέος. Συζήτηση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο δηλώσεων, με το ΔΝΤ να το θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όμως στόχος της Αθήνας είναι η συζήτηση σε επίπεδο θεσμών.

Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, επιμένουν ότι η μόνη λύση στην κατάσταση που έχει προκύψει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι οι πρόωρες εκλογές. Με χθεσινές τους δηλώσεις τάχθηκαν υπέρ των εκλογών οι Υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις για εκλογές». Οπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» η Όλγα Γεροβασίλη, «η ψήφος εμπιστοσύνης έχει πέσει στο "τραπέζι"» ενώ αναφορικά με τους διαφωνούντες και το ενδεχόμενο να απέχουν από την ψηφοφορία, τόνισε ότι «αυτό δε μπορεί να βαφτιστεί στήριξη».