X

Μαξίμου: Την επόμενη εβδομάδα οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ανοιχτά όλα τα σενάρια. Κλείνει η Βουλή και θα λειτουργεί με θερινά τμήματα σύμφωνα με πληροφορίες.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σειρά συναντήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα με μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε σχετικό ερώτημα, οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Όπως τόνιζαν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση και  την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει  το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Σε «κλείσιμο» της Βουλής οδηγείται το Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο της Βουλής η οποία σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως διαψεύδονται τα σενάρια των τελευταίων ημερών τόσο για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, όσο και για τις πρόωρες εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ψήφιση των κρίσιμων, όσο και δύσκολων προαπαιτούμενων, όπως αυτό που αφορά στους αγρότες. Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία στην περίπτωση συζήτησής της θα προκαλούσε περεταίρω πολιτική αβεβαιότητα. Αποδυναμώνεται η δυνατότητα της προέδρου της Βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις διαδικασίες για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Τέλος, παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο, που θα σήμαινε εσπευσμένη διαδικασία.

Πυρά κατά των διαφωνούντων

Την ίδια ώρα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, εξαπολύουν επιθέσεις κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφοροποιήσει την στάση τους στις τελευταίες ψηφοφορίες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης διευκρίνισε πως το σενάριο αποχής από την ψηφοφορία από τους διαφωνούντες δεν μπορεί να «βαπτιστεί» ως στήριξη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε πως, «αυτή κατάσταση ερμαφροδιτισμού, με το στηρίζω καταψηφίζοντας , δεν μπορεί να συνεχιστεί» και προειδοποίησε πως τα στελέχη που ακολουθούν αυτή την τακτική υποστηρίζουν και μνημόνιο και δραχμή.

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και από τους 162 βουλευτές της κυβέρνησης και υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση πέσει, θα πέσει από αριστερούς βουλευτές.