X

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Εν αναμονή δήλωσης από τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 20 Σεπτεμβρίου η επικρατέστερη ημερομηνία εκλογών.

Ant1news



Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις περίπου ώρες η ευρύτατη σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητηθεί και να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα προχωρήσει απευθείας στην κήρυξη πρόωρων εκλογών, απορρίπτοντας τους ενδιάμεσους σταθμούς της ψήφου εμπιστοσύνης και των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Στενός του συνεργάτης έλεγε ότι "όλα είναι ανοιχτά", θεωρώντας όμως ότι δεν θα γίνουν σήμερα ανακοινώσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, ακόμη και σήμερα ο Πρωθυπουργός να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να παραιτηθεί και να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Η 20η Σεπτεμβρίου θεωρείται η επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές, ενώ ακούγεται και η 27η Σεπτεμβρίου.

Άμεσες πολιτικές εξελίξεις προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές είναι κοντά. Απαντώντας στο ερώτημα «πότε θα γίνουν οι εκλογές, αυτό είναι το ζητούμενο;», απάντησε «καθόλου ζητούμενο πιά, δεν το έχετε καταλάβει;».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τον χωρισμό με τους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως έχει προκύψει εκ των πραγμάτων η ανάγκη για εκλογές άμεσα. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία πλέον και «αυτό δεν μπορεί κανείς να το παρακάμψει», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα εκλογές και μετά συνέδριο.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, δήλωσε σήμερα ότι «είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή είναι αντιμνημονιακή». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόμματος που θα εκφράζει την αντιμνημονιακή πολιτική ο κ. Λαπαβίτσας είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ένα κόμμα αλλά η δημιουργία ενός μετώπου, «η Ελλάδα χρειάζεται συνασπισμό για να εκφραστεί το όχι».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος, επαναβεβαίωσε την πρόθεση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση«Δεν ψηφίσαμε και δεν θα ψηφίσουμε καμία μνημονιακή διαδικασία, δεν θα ψηφίσουμε καμία εκποίηση του δημόσιου πλούτου», σημείωσε ο κ. Λεουτσάκος.

Από τη μεριά της, η βουλευτής Κοζάνης του κυβερνώντος κόμματος, Ραχήλ Μακρή, ξεκαθάρισε ότι «είναι αδιανόητο για μένα να ξανακατέβω στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που έχει γίνει μνημονιακό».

«Η δική μου αίσθηση και πεποίθηση είναι ότι οι εκλογές γίνονται με μοναδικό γνώμονα για να πετάξει ο κ. Τσίπρας έξω από τις λίστες τους βουλευτές που ψήφισαν όχι στο μνημόνιο», τόνισε παράλληλα η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.