X

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Δεν «βλέπω» προϋποθέσεις για οικουμενική κυβέρνηση

Την παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλλε ο πρωθυπουργός. Ποιος ο μεταξύ τους διάλογος. Ποιες οι επόμενες κινήσεις.

Ant1news

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, υπέβαλλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές" και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στη συνέχει αστον τρίτο, Νίκο Μιχαλολιάκο. Αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να κάνει και μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης, προτού αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστραφούν αμέσως οι εντολές στον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου μέσα σε ένα 24ωρο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ορκισθεί τη Δευτέρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι, η Βασιλική Θάνου Χριστοφίδου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, φαίνεται ότι θα είναι η υπερεσιακή πρωθυπουργός της χώρας και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ελλάδας.