X

Το μεσημέρι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Σήμερα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο κλείνει η Βουλή. Από λεπτό σε λεπτό ανακοινώνεται η σύνθεση της κυβέρνησης. Ποιοι θα τη στελεχώσουν.

Ant1news

Στη 1 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από λεπτό σε λεπτό.

Σήμερα αναμένεται επίσης η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείνει η Βουλή καθώς επίσης θα οριστικοποιείται η ημερομηνία της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

 Υπηρεσιακή πρωθυπουργός ορκίστηκε χθες η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Η κ. Θάνου ορκίστηκε στις 8 το βράδυ ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας την υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε η παράδοση-παραλαβή του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Μαξίμου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», ανέφερε προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την ανέμενε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα οποία έχουν "κλειδώσει".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο νυν επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και το Υπουργείο Εξωτερικών ο πολύπειρος Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Αντώνης Μανιτάκης θα καθίσει στην καρέκλα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.


 

Στο Υπουργείο Οικονομίας, την θέση του Γιώργου Σταθάκη θα αναλάβει ο πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα αναλάβει ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης ή ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης, που "παίζει", πάντως, και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Η "έκπληξη" της υπηρεσιακής Κυβέρνησης ...ακούει στο όνομα Άλκηστις Πρωτοψάλτη, καθώς όπως και η ίδια επιβεβαιώνει, η δημοφιλής ερμηνεύτρια θα αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού.

Στο Υπουργείο Παιδείας, όπως και επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου θα είναι η Φρόσω Κιάου, στο Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στο υπουργείο Άμυνας ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Γιάγκος, στο υπουργείο Εργασίας ο Δημήτρης Μουστάκας, ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας θα καθίσει ο Χρήστος Ζώης.


 

Αντίστοιχα, το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, το υπουργείο Υγείας ο Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά θα παραμείνει ο Παναγιώτης Νικολούδης.
Τέλος, το πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ροδόλφος Μορώνης.