X

Ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Ποιοι μένουν στα ίδια υπουργεία και ποια νέα πρόσωπα θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ant1news

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μελετά ο πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η νέα κυβέρνηση  αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο την Τετάρτη. Απο το πρωί ο Αλέξης Τσιπρας έχει συνεχείς συσκέψεις με βουλευτές και στενούς του συνεργάτες και σύμφωνα με πληροφορίες η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση "δίνουν και παίρνουν" ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις.

«Αμετακίνητοι» στις θέσεις τους φαίνεται πως θα παραμείνουν: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Σταθάκης στο  Υπουργείο Οικονομίας, ο  Νίκος Κοτζιάς στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πάνος Καμμένος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Έλενα Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού, οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης στο Επικρατείας ενώ τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου αναμένεται να κρατήσει η Όλγα Γεροβασίλη.

Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να γίνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γιάννης Μουζάλας να παραμείνει αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Τρύφων Αλεξιάδης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη  ακούγεται έντονα για το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας ή για το Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν τελικά τοποθετηθεί στο ΥΠΑΠΕΝ, τότε για το Εσωτερικών θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ο Νίκος Βούτσης.

Όσον αφορά στον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι πληροφορίες τον φέρνουν κοντά στο Υπουργείο Εργασίας ή στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Φαβορί για να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας είναι ο Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στην 5η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αναλάβουν οι Γαβριήλ Σακκελαριδης, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπαλάφας και Γιάννης Τσιρώνης.

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εκτιμάται πως θα είναι ένας εκ των Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα και Νίκου Βούτση.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσουν κάποια υπουργεία», κάτι που θα αποφασιστεί έως το μεσημέρι, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του προέδρου της Βουλής.