X

Φίλης: Το σχολείο να μετατραπεί σε κύτταρο για την ανάταξη της χώρας

Κάλεσε σε έναν εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την Παιδεία, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα, οι δυνατότητες αλλά και οι «δρόμοι για την επίλυσή τους».

Ant1news



Την άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, «ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς τα προβλήματα, που, κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια, συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου», έθεσε ως πρώτο μέλημα, ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής παράδοσης-παραλαβής.

«Αναλαμβάνουμε σήμερα την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία του υπουργείου Παιδείας. Τόσο ο υποφαινόμενος όσο και οι πανεπιστημιακοί, η κα Αναγνωστοπούλου, ο κος Φωτάκης του οποίου το σημαντικό έργο ήδη γνωρίζετε, καθώς και ο πρώην πρύτανης κος Πελεγρίνης έχουμε συνείδηση ότι η εκπαίδευση αποτελεί εθνική και κοινωνική προτεραιότητα. Η διακονία αυτού του σκοπού προϋποθέτει την αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συγκλίσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα μεταρρυθμιστικό όραμα και το σχολείο να αποκτήσει και πάλι την κεντρική θέση του στο δημόσιο βίο, να μετατραπεί σε κύτταρο για την ανάταξη της χώρας και σε φορέα δημοκρατικών αξιών», τόνισε ο κ. Φίλης.

Το υπουργείο Παιδείας «έχει να επιτελέσει ένα σύνθετο, επείγον και διαρκές έργο προκειμένου η συνταγματική επιταγή «μόρφωση σε όλους» να αποκτά καθημερινά μεγαλύτερη υπόσταση. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας του σχολείου, θα οργανώσουμε έναν εθνικό-κοινωνικό διάλογο προκειμένου να αναδειχθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες, οι δρόμοι για την επίλυσή τους», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του δημόσιου βίου είναι αναγκαίες. Έχουν καθυστερήσει. Πολύ περισσότερο είναι επιτακτικές σε ένα χώρο όπως η εκπαίδευση. Η ιδέα και η πράξη της μεταρρύθμισης πάνω σε ευρέως αποδεκτό σχέδιο με προοπτική και με την αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών εμπειριών, προκειμένου η εκπαίδευση να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους που η κρίση και η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της τό έχουν διαλύσει. Να αποτελέσει, η εκπαίδευση, τον προπομπό ώστε να βγει η χώρα στο ξέφωτο της ανάπτυξης και να αποκτήσει μια νέα-ισότιμη θέση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Από πλευράς της, η απερχόμενη υπηρεσιακή υπουργός, Ευφροσύνη Κιάου, υποδέχτηκε τη νέα ηγεσία λέγοντας ότι «σε αυτό το υπουργείο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, είμαι σίγουρη ότι θα το αγαπήσετε. Είναι δύσκολο υπουργείο αλλά το αντικείμενό του είναι γοητευτικό. Βρέθηκα για δεύτερη φορά σε αυτό το υπουργείο και είχα να αντιμετωπίσω το άνοιγμα των σχολείων και μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά τελικά πετύχαμε την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το πρόβλημα των κενών στην εκπαίδευση είναι γνωστό και μακροχρόνιο και κάποια στιγμή πρέπει να λήξει».