X

Σήμερα το πρώτο υπουργικό – Οι πέντε οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα

Περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ορκίστηκαν Μουζάλας, Μάρδας και Σγουρίδης.

Ant1news

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει «περισσότερη δουλειά, λιγότερες δηλώσεις» και θα εξαγγείλει αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του κυβερνητικού έργου με μετρήσιμους στόχους αλλά και απολογισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει ως στόχους της νέας κυβέρνησης:

  • να προχωρήσει η συμφωνία με τους εταίρους με προτεραιότητα το χρέος
  • να κατοχυρωθούν τα ισοδύναμα, όπως στο αγροτικό και στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • να δοθεί έμφαση στο κοινωνικό έργο με προτεραιότητα στην παιδεία και την υγεία
  • να καταπολεμηθεί η διαφθοράς
  • να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.

Μεταβαίνοντας στην Βουλή για το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης, ορισμένοι υπουργοί έκαναν δηλώσεις αναφορικά με τις προτεραιότητες τους

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Τους πρώτους στόχους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία έως τις 10 Οκτωβρίου, με κάλυψη όλων των κενών από καθηγητές, όρισε ως βασική προτεραιότητα ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφυγικών ροών επεσήμανε ότι «ο αριθμός των προσφύγων που είναι στα νησιά έχει μειωθεί πάρα πολύ και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

 

Στο θέμα των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, αναφορικά με το σκάνδαλο της Volkswagen αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

«Τους πρόσφυγες οφείλεις να τους υποδέχεσαι και όχι να τους απωθείς», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, φθάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από την ορκωμοσία του.

«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός με τίμησαν να με βάλουν στη θέση ενός πολύ δύσκολου υπουργείου. Ένα υπουργείο, όμως, που χρειάζεται, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πρέπει να βρει έναν δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά», δήλωσε μετά την ορκωμοσία του και προσερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης.