X

Τσίπρας: Καλύτερη οργάνωση, περισσότερη δουλειά, όχι δηλώσεις

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς. Ζήτησε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση.

Ant1news

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους νέους του υπουργούς, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Έχει έρθει η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας εντολή για σκληρή δουλειά.

"Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά"

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς του, τονίζοντας πρώτον ότι δεν είναι μόνιμοι, ότι τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εκείνους, αλλά στον λαό, ότι θα κριθούν και θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους και δεύτερον ότι θα πρέπει να βάλουν «φρένο» στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και δηλώσεις. «Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς αλλά στον ελληνικό λαό. Καλείστε να τα υπηρετήσετε. Δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία άλλη αντίληψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σας επέλεξα για υπουργούς όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των καναλιών. Δεν είναι η δουλειά των υπουργών να εμφανίζονται στις εκπομπές.  Σας διαβεβαιώνω ότι μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με τα έργα του», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το μήνυμα είναι: «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά».

Οι στόχοι, οι προτεραιότητες και το μοντέλο διακυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών γεμίζει ευθύνες το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί και να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη στήριξή του. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι πρωτίστως να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχει δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα. «Η χώρα να έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη με το κοινωνικό πρόσημο της προστασίας των πιο αδύναμων. Θα πρέπει η Ελλάδα να κρατά πλέον τους νέους στη χώρα, να δουλεύουν εδώ, να δημιουργούν εδώ. Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ισότιμος εταίρος της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Ο ίδιος περιέγραψε το οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στο σεβασμό και προστασίας της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών. Είπε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων των ελλήνων. «Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός απαιτείται, αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας και ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη με σχέδιο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς οφελος του ελληνικού λαού και έφερε ως παραδείγματα τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το θέμα του νέου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να σπάσει το «απόστημα», να γίνουν ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στάθηκε δε στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Από το υπερπολύτιμο αυτό πρόγραμμα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

 

"Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις" σε Υγεία, Παιδεία και Έρευνα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία δεν είχε μόνο «αγκάθια» αλλά και θετικές δράσεις και σειρά ανοιχτών θεμάτων. Στα θετικά ζητήματα συγκαταλέγονται αυτά της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της δημόσιας διοίκησης, στα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις με πρόσημο την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όσον αφορά στα ανοιχτά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα δοθεί μάχη με σχέδιο και προτάσεις, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Στην Υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του.

«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της Παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».

Παράλληλα, προανήγγειλε την άμεση προώθηση ψήφισης νομοσχεδίων που άφησε ώριμα η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της Βουλής άμεσα θα ψηφιστούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

 

Το σχήμα και η δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού

Το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού περιέγραψε επίσης ο πρωθυπουργός. «Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

«Κρίση μέσα στην κρίση το προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση μέσα στην κρίση, την προσφυγική κρίση. Απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φρακτών, που θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο, πρέπει να αποδείξουμε πως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν είναι ουτοπία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εδώ κρίνεται η Ευρώπη: Αν θέλουμε την Ευρώπη στην Κω και στη Μυτιλήνη που δίνουν από το υστέρημα τους ή η Ευρώπη των δακρυγόνων.