X

Τσίπρας: Η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση

Είπε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το θέμα του χρέους. Έθεσε ως βασικό στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τα μηνύματά του.

Ant1news



«Οφείλουμε πάντα να μην ξεχνάμε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Και είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να διαχειριστούμε καταστάσεις και να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι εύκολες», ανέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη σημασία της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ενώ επισήμανε πως ταυτόχρονα με την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να εφαρμοστεί και ένα παράλληλο πρόγραμμα.

«Οφείλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει επιτέλους η αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι είναι ακριβώς η επίλυση του προβλήματος του χρέους που μπορεί να επαναφέρει την σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει επιτέλους ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «οφείλουμε να βάλουμε μπροστά την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος που θα αντιστρέφει την πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε σχέση με τα ζητήματα του μνημονίου, επισήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας τώρα ένα σημαντικό όσο και δύσκολο έργο: Να υλοποιήσουμε τη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της. Να διαπραγματευτούμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε:

• την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας.
• την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
• την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας.
• τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες».

 

Αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ως στρατηγικό σχέδιο η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία.

«Καθώς θα μου δοθεί η ευκαιρία στις προγραμματικές δηλώσεις να κάνω μια εκτενή παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την επόμενη τετραετία, θέλω εδώ απλά να αναφέρω συνοπτικά και ενδεικτικά ότι είμαστε αποφασισμένοι:

• Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας για την ανθρωπιστική κρίση
• Να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
• Να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ στην νέα κατεύθυνση προς όφελος των νέων επιστημόνων και των καινοτόμων εταιρειών
• Να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να σταματήσουμε τα καθεστώτα γαλέρας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών
• Να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
• Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη και δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση βάζοντας τέλος στις πρακτικές της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους
• Να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα για την πρόνοια
• Να κάνουμε επιτέλους τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το ελληνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα στην χώρα.

Βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι και να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία. Διότι ο ελληνικός λαός δικαίωσε με τη κρίση και το σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο του τη περίοδο της διαπραγμάτευσης αλλά και τη δύσκολη επιλογή να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό, σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας», πρόσθεσε και σημείωσε πως «πάνω από όλα όμως το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε τέλος στα σχέδια παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος για μια παρένθεση αριστερή στο καθεστώς της πολυετούς δικής του κυριαρχίας».

Όπως είπε, «η κυβέρνησή μας έχει πλέον καθαρή προοπτική τετραετίας και ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Γνωρίζουμε καλά ότι οι σχεδιασμοί της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου θα είναι απέναντι στη προσπάθειά μας».

Στο σημείο αυτό, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η ΝΔ απλά θα αναπαράγει τη δική τους αντιπολιτευτική γραμμή». «Θα πρότεινα στην Νέα Δημοκρατία αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης γύρω από τις επενδύσεις, να παραδεχθεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων ακριβώς επειδή δεν έγινε απολύτως τίποτα για να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους. Επειδή δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από αυτόν τον βραχνά που την κρατά καθηλωμένη και στάσιμη. Τους καλώ λοιπόν αντί να μεμψιμοιρούν, να συνδράμουν στην μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την διαπραγμάτευση του χρέους», συνέχισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση έχει όπως και το κόμμα ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους».

«Σήμερα με την εμπειρία των επτά μηνών έχουμε την δυνατότητα να λάβουμε υπόψη πιθανά λάθη και αστοχίες και να οργανώσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την δουλειά μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στις στενές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες», συμπλήρωσε.