X

Αναζητούνται λύσεις για Ειδική Αγωγή και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΟΙΠ για Προϋπολογισμό, τράπεζες και κενά στα σχολεία. Τι εξετάζεται για τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και τα φροντιστήρια.

Ant1news

"Φουλ οι μηχανές" για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο έβαλε στο μικροσκόπιο το πλαίσιο του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στην Βουλή, ταυτόχρονα με την έναρξη των Προγραμματικών Δηλώσεων και το Eurogroup, όπου θα "κλειδώσουν" τα 48 προαπαιτούμενα, που πρέπει να υλοποιηθούν για την εκταμίευση δύο υποδόσεων, ύψους 2 και 1 δις ευρώ.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΟΙΠ αναζήτησε ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην ισχύσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, υπήρχε η αίσθηση ότι σε πρώτη φάση θα αποφασιζόταν σήμερα ότι του μέτρου θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ωστόσο φαίνεται ότι δεν βρέθηκαν τα απαιτούμενα ισοδύναμης απόδοσης "αντίμετρα" ή ότι αναζητείται συνολικότερη διέξοδος στο ζήτημα που έχει αναστατώσει νοικοκυριά κι εκπαιδευτήρια πάσης φύσεων ανά την επικράτεια.

Φαίνεται, πάντως, πως μαζί με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς θα την γλυτώσουν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ενώ ο ΦΠΑ 23% θα ισχύσει κανονικά σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα, για τα φροντιστήρια και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών γίνεται συζήτηση για 0% ή 13%. Αυτό είναι το μοντέλο που εξετάζεται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. "Η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό και αναζητά τη βέλτιστη λύση. Το ζήτημα είναι υπό εξέταση", πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Το ΚΥΣΟΙΠ, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχέδιου του Προϋπολογισμού για το 2016, ενώ παράλληλα έλαβε αποφάσεις για τα κενά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που η Κυβέρνηση θέλει να τελειώσει εντός του 2015, ώστε σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ "εξουσιοδοτήθηκε  το Υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των  εκπαιδευτικών κενών στην Ειδική Αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, "συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και  αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση".

Επισημαίνεται ότι "στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).